Interliber: Ivicu Đikiću uručeno "Kočićevo pero"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatskom novinaru i piscu Ivici Đikiću uručena je danas na Interliberu nagrada "Kočićevo pero" za roman "Ponavljanje", "priču o suvremenom čovjeku koji se sve teže snalazi u valovima života, zahvaćenog općim otuđenjem i dehumanizacijom".

Nagradu već dvadesetak godina četiri puta godišnje dodjeljuje banjolučka Zaklada Petar Kočić za visoka postignuća u suvremenoj književnosti i odanosti ljepoti Kočićeve ideje i misli.

Đikiću je nagradu za jesensko razdoblje dodijelio žiri u kojemu su bili književnici Nikola Vukolić, Miljenko Jergović i Mladen Vesković.

Direktor i glavni urednik Zaklade i predsjednik prosudbenog žirija Nikola Vukolić istaknuo je da je nagrada ponovo otišla jednom "dobro napisanom djelu koje posjeduje dvije naglašene kvalitete: zanimljivost pripovijedanja i literarno umijeće".

"Riječ je o djelu koje pruža gustu isprepletenost odnosa, u kojemu su svi akteri maksimalno uronjeni u zbivanje, u svoj životni vir, čiji smjer i intenzitet ovise i od akcije drugih sudionika. Po gustini zbivanja, to nas djelo donekle podsjeća na antičku dramu koja u sebi objedinjuje jedinstvo likova, mjesta i vremena", kazao je Vukolić.

"Kada neko djelo u doba opće svjetske pomutnje uspije zaokupiti našu pažnju, uzbuditi nas i, makar nakratko, ispuniti svjetlostima neke nove nade, onda je to valjani dokaz da je umjetnost upravo baklja koja će nas, vjerujem u to, sačuvati od tame", poručio je.

Đikićev roman "Ponavljanje" (2014.), objavljen u izdanju Naklade Ljevak, prati jednu noć u kojoj njegova glavna junakinja, putujući iz Zagreba u samostan na Šćitu, zapinje u snježnoj oluji te je prisiljena noć provesti u kući roditelja svojeg partnera u Duvnu. Tamo biva suočena s mnogim potisnutim tajnama, obiteljskim bolima i sramotama...

Urednik knjige i književni kritičar Nenad Rizvanović kazao je kako je ta nagrada "nagrada književnosti samoj", dobro usmjeren poticaj za bavljenje književnošću koji je otišao u prave ruke.

"Ta je knjiga jedan hrabar eksperiment, sva je u inovacijama, eksperimentiranju, odličnom pripovijedanju, neobičnoj konstrukciji vrlo disciplinirano izvedenoj, i jako je važno da se nagrađuje baš takve knjige, koje ne ponavljaju poznate obrasce, već pokušavaju uspostaviti neke nove paradigme", kazao je Rizvanović.

Poznati novinar, urednik i književnik, Đikić je dosad objavio romane "Cirkus Columbia" (2003.), za koji je dobio nagradu Meša Selimović za najbolji roman objavljen u Hrvatskoj, Srbiji, BiH i Crnoj Gori i po kojemu je oskarovac Danis Tanović snimio istoimeni igrani film, "Sanjao sam slonove" (2011.), zbirku priča "Ništa sljezove boje" (2007.), te zbirku pjesama "Ostatak svijeta" (2012.).

Objavio je i tri publicističke knjige, "Domovinski obrat - politička biografija Stipe Mesića" (2004.), "Gotovina, stvarnost i mit" (2010.), u koautorstvu s Davorom Krilom i Borisom Pavelićem, i "Šarik Tara: Život" (2013.). Knjige su mu prevedene na španjolski, njemački, talijanski, mađarski i slovenski jezik. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter