Interijeri: Dašak mora u domu

Poput razigranog akvarija
Poput razigranog akvarija

Sunčani dani, prekrasna plava voda, morske zvijezde, mornari, brodovi, čak i gusari, neki su od glavnih ljetnih motiva. Za one koji žele morski ugođaj i u svojim domovima, dovoljno je nekoliko sitnica da krstarenje počne već na kauču.

Dovoljno je nekoliko jastuka ili pokrivač za krevet ili kauč ili pak samo prugaste zavjese da stan dobije mornarski štih. Pritom ne valja pretjerivati s prugama, jer previše njih može izazvati konfuziju, ali neki detalj poput tanjura, podmetača, vaze već će ostaviti dojam da se radi o ljubiteljima morskih prostranstva. A kada su morski motivi u igri, koje sidro ili brodsko kormilo sigurno neće biti na odmet bilo u vidu dekoracije na zidu poput tapete ili zavjese.

A brod se može lako usidriti. Za početak, u spavaćoj sobi se uzglavlje može složiti kao police za knjige u obliku brodskog kormila, a u kombinaciji s plavom posteljinom bit će to pun pogodak. Dječji krevetić u obliku barke ili batane san je svakog mališana, za koji će tata ili djed trebati dobro zasukati rukave. A tek pojas za spašavanje? Stavite li ga na jednobojni zid, podignut će i najdosadniji kutak i doslovno spasiti ambijent.

Iako se morski interijer često ograničava samo na kupaonicu, on može dobro izgledati i u drugim prostorijama. Tako rukohvat na stubištu možete omotati debelim užetom ili objesiti mreže, a na police staviti makete brodova. U kuhinji možete posaditi začinsko bilje u lončanicama s morskim motivima te nabaviti stolnjake i ubruse s uzorkom sidra ili mornarskih čvorova. Jedan od najjeftinijih, ali i najefektnijih načina stvaranja morskog ugođaja u vlastitom domu je obična vaza ispunjena pijeskom i školjkama s pokojom zapaljenom lučicom.

Za one koje vole sami izrađivati, starinski namještaj od drveta, pletene trstike ili kovanog željeza odlično se uklapaju u mediteranski ambijent, stoga sve što imate staroga malo oplemenite, preuredite, obojite i uklopite u svoj dom. Već s plavo obojenim zidom ljetna avantura može početi. (Piše Lara BAGAR)

 

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter