Interesi privatnih investitora ispred ljudskog zdravlja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U povodu obilježavanja Dana planeta Zemlje predsjednik Zelene stranke-Zelene alternative Josip Anton Rupnik održao je u petak konferenciju za novinare na kojoj je, pod motom "Misli globalno - djeluj lokalno", upozorio na brojne ekološke probleme koji prijete Istri.

Govoreci o tome da su najveci zagadivaci okoliša proizvodaci energije, osvrnuo se na Plomin i Rockwool te napomenuo da se vodozaštitna podrucja u Istri konstantno pretvaraju u zone na kojima privatni investitori mogu raditi što žele.

- Interesi raznih investitora i lobija jaci su od gradana i njihovog prava na zdrav i siguran okoliš, napomenuo je Rupnik i dodao da se prostorni planovi vezani uz priobalje takoder mijenjaju prema željama privatnih investitora.

Osvrnuo se pritom i na cinjenicu da bi svi gradovi u Istri trebali izgraditi procistace komunalne otpadne vode, no oni nikako ne smiju biti u priobalju kao što se sada planira u Puli.

Predstavnici ogranaka stranke iz Novigrada, Labina i Gracišca upozorili su na ekološke problema u njihovom kraju, a o kojima smo vec pisali na stranicama našeg lista - o devastiranju park-šume u priobalju Novigrada, incidentu s radioaktivnom šljakom koji se u veljaci dogodio u Labinu, protivljenju gradana izgradnji Plomina 3 te planovima da se u opcini Gracišce otvore dva kamenoloma, ali i asfaltna baza i betonara, mada je rijec o terenu koji se nalazi u vodozaštitnoj zoni trece kategorije, gdje se prema zakonu ne smiju provoditi ni površinski iskopi.

Kamenolomi bi mogli ugroziti i izvor Rakonek odakle se crpi voda i za najveci istarski grad - Pulu.


Podijeli: Facebook Twiter