Interesi pojedinaca skupo su nas koštali

Maja Šarić (Milivoj MIJOŠEK)
Maja Šarić (Milivoj MIJOŠEK)

Nakon raskida s IDS-om i obezglavljenog vodstva, istarski SDP nedavno je izabrao svoju novu predsjednicu. S Majom Šarić, koja je još 1997. godine ušla u stranačke redove te od tada obnašala niz funkcija, razgovarali smo neposredno nakon što je preuzela vođenje stranke u Istri. Pitamo je kako planira pomiriti uzburkane duhove u stranci i ima li dovoljno snage istarskom SDP-u vratiti kredibilitet i jedinstvo?

- Prioriteti su ujediniti stranku koja je posljednju godinu podijeljena i mijenjati unutarnje odnose te osnažiti i pomagati organizacije na terenu. Osnovni problem je nastao u trenutku kada se donijela odluka o raspuštanju stranačkih tijela. Tada su neki vidjeli svoje mjesto na određenim pozicijama i krenuli su u tom smjeru. Po meni je to bilo krivo. Neki su članovi prepoznali priliku za vlastiti probitak, a njihova osobna ambicija bila je ispred interesa stranke i to je dovelo do toga da mi u godinu dana nismo osnovali niti jednu organizaciju.

Sve je to skupo moglo koštati SDP jer sve su važne funkcije bile raspuštene, a članovi u ograncima bili su zbunjeni i nije im bilo jasno što se događa i zašto stagniramo.

- Tko su ti pojedinci?

- Ne bih o imenima, ali sigurna sam da će se oni prepoznati, kao što ih znaju i svi oni koji prate rad SDP-a u Istri. Sigurna sam da među njima nije bilo loših namjera nego da se jednostavno u određenom trenutku nisu snašli.

- Na jednoj su strani oni koji zagovaraju korektne odnose s bivšim koalicijskim partnerom IDS-om, dok su na drugoj tzv. milanovićevci. Kako planirate regrutirati članstvo i postići jedinstvo koje očito danas ne postoji?

- Točno je da postoje frakcije, ali to nema veze s IDS-om. Frakcije su nastale raspuštanjem županijske organizacije i postavljanjem povjerenice. Sve ostalo što se događalo nije bilo odraz želje većine članova, već pojedinaca okupljenih oko povjerenice. U sljedećih nekoliko mjeseci želim obići sve organizacije i čuti svakog SDP-ovca koji se želi uključiti u rad stranke. To se po meni zove demokracija. Ukoliko želimo napraviti odmak od dosadašnjeg rada, moramo uključiti što veći broj ljudi u aktivnosti, sastanke, odlučivanja. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

CIJELI RAZGOVOR ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter