Interes za volontiranje slab, a posla je puno...

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Clanovi Inicijative za volonterski centar Istre na pulskom Forumu obilježili su Medunarodni dan volontera. Porukama ispisanim na plocama stiropora clanovi Inicijative su, medu ostalim, željeli povecati vidljivost doprinosa volontiranja u razvoju zajednice te potaknuti i promovirati volonterstvo.

Inace, u Puli je cetrdesetak volontera ukljuceno u raznovrsne aktivnosti Doma za starije i nemocne osobe "Alfredo Štiglic" Pula, a poceci ove vrste humanitarnog rada u ustanovi sežu u '90-e kada se posredstvom župe nekoliko žena posvetilo dušebrižništvu.

Kako su rasle potrebe korisnika, tako su se razvijali oblici volonterstva pa su zahvaljujuci njima od 2000. nadalje pokrenute brojne radionice - kreativna, keramicka, sportsko-rekreativna, literarna, dramska i recitatorska, plesna, pletacka...



- Zahvaljujuci volonterima unijeta je u radni proces ustanove raznolikost te je stvorena kucna atmosfera. Radionicama se potice socijalizacija i osvježava memorija, održavaju psihofizicke sposobnosti i zdravlje te povecava kvaliteta života korisnika, veli koordinatorica volontera i radna terapeutkinja Loredana Macan.

- Jedan od vecih problema trenutno predstavlja nemogucnost ukljucenja u aktivnosti nepokretnih osoba te slab interes za volontiranje, ali i slaba koordinacija volontera, nedostatak novih ideja, evaluacije...

Posla ima još puno, dodala je Macan. Nadovezala se ravnateljica ustanove Vesna Grubišic Juhas koja je kazala da im je želja pronaci volontere koji ce dio svog vremena odvojiti iskljucivo za druženje i šetnju s korisnicima.

Oni koji žele volontirati mogu posjetiti internet stranicu www.pula.org/volonterskicentar, odnosno popuniti obrazac i poslati ga na [email protected]. (N. SOFTIC, I. N. TURKOVIC, snimio Milivoj MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter