Interes za nekretnine u Trstu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tršcansko tržište nekretnina u odnosu na prošlu godinu bilježi pad od 14 do 15 posto, no unatoc tome cijene stanova i kuca ostaju nepromijenjene, što je jedan u nizu tamošnjih "gospodarskih cuda". Nedavno je list Il Piccolo objavio clanak u kojemu pokušava objasniti nesklad izmedu ponude i potražnje te istice da raste broj Slovenaca, narocito Ljubljancana, koji kupuju u Trstu i to prvenstveno u najskupljoj zoni, u samom terezijanskom naselju, gdje se cijena kvadrata krece izmedu pet do šest tisuca eura.

Uz Slovence, nekretnine u Trstu kupuju i dobrostojeci kupci iz regije Veneto, pa cak i iz Rima, a navodno biraju taj grad za lokaciju tzv. druge kuce. To je povezano s porastom broja studenata na tršcanskom sveucilištu i s time što je grad zahvaljujuci Barcolani, velikoj jedrilicarskoj regati, postao vidljiviji na nacionalnoj i medunarodnoj razini.

Broj stranih studenata u Trstu raste, a medu njima ima i onih iz Istre, Rijeke pa i šire. Strucnjaci vele da je bolje kupiti stan nego u pet godina potrošiti gotovo jednak iznos za stanarinu. Takoder, u predgradu Trsta cijene vrtoglavo padaju pa na lokaciji tek 15-ak minuta izvan grada, primjerice u kvartu San Sergio, kvadrat vrijedi manje od 2.000 eura. S druge strane, duž obale kod Barcole kuca s dvorištem i privatnim sidrištem za jedrilicu stoji 10.000 eura po kvadratu.


Podijeli: Facebook Twiter