Interes je Hrvatske da ministri budu u NO-u Ine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prvi potpredsjednik Vlade Radimir Cacic i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusic izjavili su u cetvrtak da je stav hrvatske Vlade da njeni ministri trebaju uci u Nadzorni odbor Ine jer je rijec o tvrtki od javnog, državnog interesa u kojoj Hrvatska ima vlasništvo.

Kazali su to nakon sjednice Vlade novinarima koje je zanimao stav Vlade na najave da bi Europska komisija (EK) u travanjskom izvješcu o monitoringu Hrvatske mogla prigovoriti mogucnosti da u nadzorne odbore tvrtki budu imenovani politicari.

Cacic je kazao da je argument Vlade za to da ministri budu clanovi NO-a Ine - interes Hrvatske. "To nije nikakav presedan, vec cinjenica da država, kad odluci da je negdje posebno važno da štiti svoje interese, onda to i cini", rekao je i dodao da je slicna situacija u gotovo svim zemljama, što se može provjeriti.

U izjavi novinarima uoci sjednice Vlade Cacic je na novinarsko pitanje razmišlja li Vlada o tome da ministri ne udu u NO Ine tek kratko komentirao rijecima: "Sve mogucnosti na štetu Hrvatske su u ovoj zemlji moguce".

Pusic je napomenula da se ne zna postoji li uopce prigovor EK-a jer, naglasila je, izvještaj još uvijek nije napisan.

- Izvještaj se radi, bit ce objavljen u travnju, a iz samog ministarstva se još šalju dodatni podaci, kazala je Pusic.

Pusic je dodala da je i sama Vladin stav da je Ina tvrtka od državnog interesa iznijela u više navrata u razgovorima s europskim kolegama te da ce to uciniti i ponovno.

- To su argumenti koji su tim ljudima jasni i razumljivi, narocito onima koji su prošli te faze privatizacije ili borbe s korupcijom na visokoj razini, rekla je Pusic.

Upozorila je da je do sada taj državni interes u Ini bio krivo postavljen. "Javni interes je bitno patio, prodana su upravljacka prava, ne znamo ni kako, ni kome, niti gdje su novci i dovedeni smo u situaciju da hrvatska država ima vlasništvo, a prakticki puno manji utjecaj no što je to vlasništvo", rekla je i ponovila kako je i u razgovorima s europskim kolegama naglašavala da je temeljni problem u prošlosti bila neodgovornost.

"Kad im objasnite ljudi razumiju da je temeljni problem bila u najmanju ruku neodgovornost, da su stvari nestajale, da ne kažem krale, a da nitko tobože nije znao i nije bio odgovoran. To je temeljni problem i ono što se mora promijeniti", porucila je Pusic.

Ministar financija Slavko Linic ranije je, prije sjednice Vlade, kazao da ce odluku hoce li ministri uci u NO Ine donijeti Vlada i premijer.

S jedne strane je Bruxelles koji, kako je kazao Linic, smatra da su oni kao ministri korumpirani, a s druge strane neriješeni odnosi s MOL-om i neodgovorno upravljanje Inom.

- Evidentno je, ili sam korumpiran ili mogu pokušati pomoci u rješavanju zakompliciranih odnosa za koje je kriva korumpirana bivša Vlada. Prema tome to je stvar odluke Vlade i premijera jer zna što znaci jedno, a što drugo, rekao je Linic.


Podijeli: Facebook Twiter