Interes europskog tržišta za istarska ulja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon izvrsnog prvog nastupa na tršcanskom sajmu Olio Capitale, grupa od sedam mahom mladih maslinara iz opcine Kaštelir-Labinci udružila se radi zajednickog nastupa na europskom tržištu, receno je na prijemu nacelnika Enija Jugovca u cast maslinara.

Ines Paulišic, cije je ulje dobilo zlatnu medalju, Igor Kocijancic, Mario Ferrarin, Paolo Mahne, Aleks Torcello, Danijel Prekalj i ?uliano Petrovic zahvalni su lokalnoj Zajednici Talijana i njenom predsjedniku Valteru Krizmanicu, jer su s 35.000 kuna pomogli nastup na tršcanskom sajmu.

- Opcina ce i dalje, koliko bude mogla, financijski pomagati putem udruge Vitis pa smo i za ovu godinu predvidjeli 400-tinjak tisuca kuna, što je trecina cijene 2.500 sadnica maslina i 19.000 sadnica vinove loze. Postignuti rezultati opravdavaju troškove, rekao je Jugovac.

Krizmanic je takoder obecao podršku lokalnim maslinarima, jer je njihov uspjeh u Trstu važan i za razvoj turizma njihova kraja. Maslinari su pak iznimno zadovoljni na prilici koju su dobili u Trstu, u usporedbi s velikim proizvodacima. Sada u Opcini rodi 20-ak tisuca stabala maslina, koje daju oko vagon ulja godišnje, a kada sve posadene masline budu u rodu, za pet godina, proizvodnja bi mogla narasti na tri vagona ulja. Zato se moraju udružiti i inzistirati na kvaliteti, odlucila je ova grupa maslinara. Pri kraju su tako i dogovori o zajednickom brendu.

Nizozemski trgovac uljima, koji opskrbljuje srednje i visokopozicionirane restorane, vec je dobio uzorke ulja svih kaštelirskih maslinara na ocjenu. Sada cekaju odgovor, kaže Igor Kocijancic. Najstariji medu mladim proizvodacima, Mario Ferrarin, naglasio je da treba djelovati i u cilju proširenja domaceg tržišta, jer je u Hrvatskoj potrošnja maslinovog ulja iznimno niska.


Podijeli: Facebook Twiter