Intenzivna arheološka istraživanja bogate umaške baštine

Dokumentaristica Biljana Bojić na iskopinama u Ulici Pod urom (Arhiva GI)
Dokumentaristica Biljana Bojić na iskopinama u Ulici Pod urom (Arhiva GI)

U Umagu je održan stručni međunarodni arheološki skup "Arheološke spoznaje na području grada Umaga u posljednjih dvadeset godina", s ciljem da se kroz međunarodnu suradnju Muzeja grada Umaga i Sveučilišta u Bordeauxu, Instituta Ausonius s kolegom dr. Francisom Tassauxom, prikupi i prezentira sva arheološka saznanja proizašla iz arheoloških istraživanja na području grada Umaga u proteklih 20 godina. Skup je organiziran pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Grada Umag, a bio je posvećen Biljani Petrović Markežić, nedavno preminuloj arheologinji i kustosici, te je i započeo prisjećanjem na njezin stručni rad i zalaganje u lokalnoj zajednici od 2003.godine.

- Područje grada Umaga bogato je arheološkom kulturnom baštinom i recentna arheološka istraživanja bitno su izmijenila povijesne spoznaje do tada poznate. Stoga je ovo njihovo prvo predstavljanje, kroz 14 stručnih izlaganja domaćih i međunarodnih eksperata u arheologiji, za javnosti vrlo značajno. Realizacija stručnog skupa je rezultat intenzivnih arheoloških istraživanja u proteklih 20 godina na području grada Umaga, bilo da se istraživalo samostalno od strane Muzeja grada Umaga, ili da se istraživalo u suradnji s domaćim ili međunarodnim kolegama, ili pak da su ostale stručne ustanove samostalno istraživale na području našeg grada, naglašava Biljana Bojić, ravnateljica Muzeja grada Umaga.

Tako je Muzej do sada surađivao u raznim projektima s Arheološkim muzejom Istre u Puli,  Konzervatorskim odjelom u Puli, Arheološkim muzejom u Zadru, Hrvatskim restauratorskim zavodom - Odjelom podvodne arheologije u Zagrebu, s kolegama iz Umjetničke akademije u Splitu, Hrvatskim restauratorskim zavodom u Zagrebu, Odjel u Rijeci. Osim toga ostvario je i niz međunarodnih suradnji, poput suradnje sa Sveučilištem u Bordeauxu (Institut Ausonisu), Centrom Camille Jullian (Nacionalni centar za znanstvena istraživanja), Aix- en- Provance i Universita del Salerno-  Dipartimento di Beni Culturali, Lecce, Italija.

Unutar stručnog međunarodnog skupa organizirana je i izložba o pojedinim arheološkim istraživanjima Muzeja grada Umaga, koja se može se pogledati u prostoru umaškog ''Circola''. (G. I.)


Podijeli: Facebook Twiter