Intelektualne usluge "pojele" 3,3 milijuna kuna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik Ladonje-saveza za još bolju Istru Plinio Cuccurin osvrnuo se u cetvrtak na aktivnosti Istarske županije rekavši da sve upucuje na to da ce ove godine prihod u županijskom proracunu biti manji za oko 48 milijuna kuna. Ocekuje se, kaže, i pad prodaje nekretnina za oko 40 posto, što znaci, još oko 44 milijuna kuna manje za proracune Županije te istarske gradove i opcine.

Smatra da se samo na temelju smanjenih prihoda poreza na dohodak i od prodaje nekretnina ocekuje cak 92 milijuna kuna manje prihoda, a kada se tome dodaju vec usvojeni rebalansi gradova i opcina, za ocekivati je, tvrdi, da ce proracuni u jedinicama lokalne samouprave biti za oko 11 posto manji, što je 180 milijuna kuna manje nego prošle godine.

- U Istarskoj županiji ima cak 9.386 neriješenih predmeta s podrucja urbanizma od cega je 4.789 neriješenih predmeta vecinom vezano uz razna uvjerenja za poljoprivredno zemljište. Vec u prošloj godini naplacene su manje naknade za koncesije za korištenje pomorskog dobra, a o neucinkovitoj lokalnoj samoupravi svjedoci i to što se na intelektualne usluge troše ogromna sredstva. Samo prošle godine Županija je na to utrošila 3,3 milijuna kuna, rekao je Cuccurin.

Istaknuo je da vecina trgovackih društava koje su osnovale jedinice lokalne samouprave ima nadzorne odbore premda ih zakoni na to ne obvezuju, a posljedica je velik broj ljudi koji sjedi u odborima i za to dobiva naknadu.

- Predlažemo objedinjenu javnu nabavu za investicije, robu i usluge cime ce se povecati transparentnost i kontrola postupka javne nabave, a godišnje bi se moglo uštedjeti izmedu 24 i 48 milijuna kuna. Treba objediniti i vodenje racuna trgovackih društava i ustanova u vlasništvu Županije, što bi donijelo najmanje 700 tisuca kuna po osnovi kamata, a nužno je ukinuti i nadzorne odbore kod društava s manje od 100 zaposlenih, veli Cuccurin.

U Ladonji smatraju da bi se broj neriješenih predmeta mogao smanjiti boljom organizacijom rada: prekovremenim placenim radom i zapošljavanjem na odredeno vrijeme. Cuccurin je rekao da Županija nije napravila analizu antirecesijskih mjera, kao ni analizu ušteda u proracunu, dodavši da su održane svega dvije županijske skupštine, a o rebalansu proracuna još nema govora, iako je to još u veljaci najavljivao istarski župan Ivan Jakovcic.


Podijeli: Facebook Twiter