"Intelektualne prostitutke" na usluzi u Mariboru

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Do kraja kolovoza posjetitelji Maribora, koji ove godine zajedno s portugalskim Guimaresom nosi titulu europske prijestolnice kulture, mogu koristiti usluge "intelektualnih prostitutki", a riječ je o uličnom performansu kojim autori upozoravaju na problem nezaposlenosti među mladima.

U Poštanskoj ulici koja je za te potrebe proglašena "ulicom crvenih svjetiljki" svake subote i nedjelje od 21 sat do ponoći usluge "intelektualne prostitucije"  nudi pet mladih žena i jedan muškarac, svi sa završenom visokoškolskom naobrazbom, a neki i s magistarskim i doktorskim titulama.

"Intelektualna opskrba" klijenata obavlja se u nekoliko umjetnički prerađenih kabina kojima su se skijaši nekoć vozili na mariborsko Pohorje, a cijena je 15 eura za razgovor na slovenskom i 30 za razgovor na njemačkom ili nekom drugom od europskih jezika.

Autor performansa Zoran Srdič Janežič izjavio je da je ideju dobio iz jednog filma Woodyja Allena u kojemu se filmski lik tuži da njegov odnos sa ženom ne funkcionira kako treba jer s njom ne može razgovarati o poeziji T.S Elliota i Ezre Pounda, pa su mu potrebni kratkotrajni vanbračni odnosi s kakvom intelektualkom koje je spreman platiti.

"Diplomirala sam na studiju kulture i filozofije i magistrica sam znanosti, a ne mogu dobiti posao, pa ovaj mjesec moram raditi na poslovima čišćenja povrća u jednoj prehrambenoj tvrtci", rekla je za POP-TV Miša Gams, jedna od "intelektualnih prostitutki".

S njima se može razgovarati o filozofiji, njemačkoj literaturi, filmskoj kritici, psihoanalizi i drugim područjima za koje smatraju da su zbog ekonomske krize društveno degradirana, kao što je i položaj mladih i njihova znanja općenito. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter