Intel dolazi na Androide

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ne bi li napokon uspio uci na tržište pametnih telefona, najveci svjetski proizvodac cipova dogovorio je suradnju s Googleom.

Intel tek treba pokazati da s pametnim telefonima može biti uspješan kao i s osobnim racunalima, na cijem globalnom tržištu dominira s udjelom od 80 posto, piše Bloomberg.

Njegovi cipovi trošili su previše energije, pa su se baterije prebrzo praznile. To je omogucilo drukcije dizajniranim cipovima, tehnologiji koju je prva osmislila britanska tvrtka ARM Holdings, da preuzme primat na brzorastucem tržištu mobitela.

No u kalifornijskoj Santa Clari nisu vrtjeli palcevima. Nova generacija cipova, nazvana Atom, trebala bi koristiti manje energije.

Ipak, razvoj nije prošao bez problema, pa je Intel trebao podršku Googlea kako bi uvjerio proizvodace mobitela da ce Atom bez problema raditi s Androidom, trenutacno najpopularnijim operativnim sustavom za pametne telefone.

Tehnicki gledano, do izvornog koda Androida može se doci besplatno.

No Google strogo nadzire inacice koje se pojavljuju na tržištu, kao i koje im tvrtke mogu prve pristupiti. Tvrtka iz Mountain Viewa vec je nekoliko puta kritizirana zbog toga.

Sporazum s Googleom znak je i da se Intelov odnos s najvažnijim partnerom - Microsoftom - vjerojatno mijenja.

Odluka da nove inacice svog operativnog sustava Windows 8 prilagodi ARM-ovim cipovima nagrizla je dugogodišnji savez "Wintel".

Prvi GIntel uredaji na tržištu bi se trebali pojaviti tijekom iduce godine. U Intelu nisu zabrinuti zbog velike prednosti koju je konkurencija dosad stekla, zato što smatraju da je rijec o tržištu koje se još uvijek formira.


Podijeli: Facebook Twiter