Integritet kao identitet

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

- Kazalište je nešto paralelno životu. Ne bi mogli reci da je život sam, ali jest život u nekim drugim agregatnim stanjima. Kazalište ima uvijek neki višak vrijednosti, poticaj koji je inkorporiran u mehanizam drame. Provokacija - koja nije prvenstveno ona politicka ili provokacija javnog morala - uvijek je prisutna u dobrim tekstovima, kazao je Dušan Jovanovic, kazališni redatelj i pisac na prvom Dorucku s autorom 17. Sajma knjige u Istri.

Dobar domacin, Vojo Šiljak upitao je autora, kojeg šira publika najviše poznaje po predstavama "Oslobodenje Skoplja" i "Karamazovi" koji je njegov identitet.

- Nacionalni identitet nije jedini moguci identitet. Svaki covjek u sebi ima nešto što misli da je samo njegovo i da to ne bi nikad nikome dao ili prodao. To je taj unutarnji moralni integritet za kojeg ja mislim da je moj pravi identitet, kazao je Jovanovic.

Na Šiljkovo pitanje može li i smije li politicar biti umjetnik, Jovanovic odgovara primjerom njegovog nekadašnjeg prijatelja, Ljubice Ristica koji je ulaskom u politiku prestao biti umjetnik. Naime, Jovanovic tvrdi da njegove predstave nakon tog upliva u politicke vode nisu bile ni blijeda kopija njegovih prijašnjih radova.

- Kada covjek ude u politiku, htio ne htio, biva umješan u smicalice, zavjere i manipulacije i kad-tad biva prisiljen prekršiti svoj eticki kodeks. Kada je Ristic ušao u politiku prestao je razmišljati kao kazališni redatelj, a to znaci da je on kao umjetnik umro. Recimo da je to posljedica prelaska na onu stranu barikade, zakljucio je Jovanovic.



Dok neki umjetnici prelaze na mracnu stranu sile, to se ne može reci za gosta Sutona uz knjigu, Mirka Kovaca koji je u tandemu s urednikom Seidom Serdarevicem predstavio zbirku nerealiziranih dramskih tekstova i scenarija "Kad bijah pun tame". Kovac se prisjetio vremena Jadran filma i suradnje s Lordanom Zafranovicem, zabrana koje su filmovi po njegovim scenarijima doživjeli i žustrih kritika na njegove drame.



Televizijska zvijezda Krešimir Mišak na kraju je prvog dana sajma privukao najviše publike u Crveni salon gdje se ove godine takticki smjestila pozornica za prezentacije. Mišak ce tijekom sajma voditi program naziva "AGM predstavlja: Preko ruba znanosti - Krešimir Mišak i njegove knjige" u kojem ce s gostima i autorima razgovarati o knjigama koje ureduje u biblioteci Obelisk.

Tematike su one vec poznate ljubiteljima Mišakove emisije, pa su jucer svi amenovali voditeljeve teorije o krugovima u žitu, NLO-ima i Roswellu, grijesima Darvinizma, lažnim globalnim zatopljenjima i upitnim ledenim dobima te o uvijek popularnoj eksploziji u Tunguskoj.

Publika je kimala glavom i kada je Mišak konstatirao da postoje dobre indicije da je mjesec šupalj, što bi moglo znaciti da za pun mjesec njihovi kucni ljubimci zapravo zavijaju u prazno... (Boris VINCEK; snimio Saša MILJEVIC)


Podijeli: Facebook Twiter