Integracija eurozone u tri faze

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy objavio je u četvrtak izvješće u kojem je iznio prijedloge s vremenskim rasporedom za jačanje integracija u eurozoni koji bi trebali ispraviti  strukturne nedostatke u Ekonomskoj i monetarnoj uniji i osigurati opstanak zajedničke valute.

 Van Rompuy je pripremio izvješće u suradnji s predsjednikom Europske komisije Joseom Manuelom Barrosom, predsjednikom Europske središnje banke Mario Draghijem i šefom euroskupine Jean-Claude Junckerom. Budući izgled eurozone i EU-a bit će glavna tema sastanka na vrhu čelnika država članica 13. i 14. prosinca.

Prema Van Rompuyevu prijedlogu istinska ekonomska i monetarna unija uspostavila bi se u tri faze.

U prvoj fazi, do kraja 2013. godine trebala bi se prekinuti veza između banaka i država, koja se smatra jednim od glavnih uzroka krize. Države su radi očuvanja financijskog sustava bile prisiljene spašavati posrnule banke, što je išlo na teret poreznih obveznika i izazvalo veliki rast javnih dugova.

To bi se u prvom redu trebalo osigurati jedinstvenim nadzornim mehanizmom u eurozoni. Jedinstveni nadzorni mehanizam ključan je za uspostavu bankovne unije, ali pregovori o tome teško napreduju zbog različitih stajališta zemalja članica.

Kada se uspostavi učinkovit jedinstveni nadzorni mehanizam za banke u eurozoni,  Europski stabilizacijski mehanizam (EMS), trajni fond za spašavanje članica eurozone trebao bi moći izravno dokapitalizirati banke.

U drugoj fazi koja počinje 2013. za završava krajem 2014. godine uspostavilo bi se jedinstveno tijelo zaduženo za restruktuiriranje i likvidaciju banaka u poteškoćama te uspostavu mehanizma u okviru kojeg bi zemlje članice mogle sklapati ugovorne aranžmane s europskim institucijama za provedbu strukturnih reformi, a zauzvrat bi mogle dobiti ciljanu financijsku potporu. Ta financijska pomoć bi bila privremene naravi.

U trećoj fazi, nakon 2014. godine, eurozona bi trebala dobiti "fiskalni kapacitet", zametak zasebnog proračuna, koji bi trebao poboljšati otpornost zemalja članica na ekonomske šokove  

Što se tiče političke unije, u dijelu izvješća pod nazivom Demokratski legitimitet i odgovornost, Van Rompuy navodi kao jedno od glavnih načela da se demokratska kontrola mora obavljati na onoj razini na kojoj se donose odluke.

U izvješću se kaže da su nacionalni proračuni u samom središtu parlamentarne demokracije, da su "nacionalne proračunske politike od vitalnog zajedničkog interesa", ali da nacionalni parlamenti nisu u najboljoj poziciji za donošenje odluka od zajedničkog interesa za Uniju. Stoga, po Rompuyu to uključuje veću ulogu Europskog parlamenta. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter