Institut za poljoprivredu i turizam slavi 140 godina postojanja

Presica u Institutu poljoprivrede i turizma - Klara Trošt, Dean Ban i Barbara Sladonja
Presica u Institutu poljoprivrede i turizma - Klara Trošt, Dean Ban i Barbara Sladonja

Institut za poljoprivredu i turizam u Poreču osnovan je 1875. godine i ove godine obilježava 140 godina djelovanja na području Istre i šire. Tom prigodom tijekom cijele godine održavaju se različite manifestacije i aktivnosti namijenjene promociji znanstvenog i stručnog rada Instituta.

Centralna svečanost održat će se u ponedjeljak, 5. listopada u Istarskoj sabornici u Poreču, pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Svečanost će uveličati brojni visoki državni uzvanici (ministri, župan, gradonačelnik i drugi), kolege i prijatelji i očekuje se oko 100 uzvanika. Dva dana kasnije, 7. listopada u Institutu će se održati Otvoreni dan za škole i širu javnost, a 23. okrugli stolovi za ciljane skupine.

Predviđene su dvije zanimljive teme: znanstveni turizam i Domaća web tržnica u funkciji promocije istarskih poljoprivrednih proizvoda - iskustva i perspektive. Dean Ban, ravnatelj Instituta istaknuo je značaj ustanove, ne samo na razini Hrvatske, već i šire regije, srednjoeuropske, pa će svečanost u Istarskoj sabornici poprimiti međunarodni karakter.

Inače, znanstveno- istraživački spoj između turizma i poljoprivrede dogodio se krajem osamdesetih godina prošlog stoljeća, a danas porečki Institut djeluje i na tržištu, s obzirom na usluge koje nudi vinarima i maslinarima. Znanstveni se rad odvija na razini dviju strateških djelatnosti poluotoka: turizma i poljoprivrede, veze i prožimanja su mnogostruke, na njima se konkretno gradi istarska budućnost.

Znanstveni pristup je nužan i gotovo neizbježan, pa je utoliko obilježavanje 140 godina rada Instituta svojevrsni memento istarske povijesti, današnjice i budućnosti.

- Trenutno Institut zapošljava 14 znanstvenika - dva u turizmu i 12 u poljoprivredi - a planirali smo do 2018. godine  povećati broj na dvadeset znanstvenika no, Ministarstvo znanosti stopiralo je nova zapošljavanja, pa se s tom situacijom moramo pomiriti, rekao je Ban. (E. VELAN)


Podijeli: Facebook Twiter