Instinkt me odveo do ofenzivne postave

Igor Pamić (M. MIJOŠEK)
Igor Pamić (M. MIJOŠEK)

Nema mira u hrvatskom nogometu, ali je zato mirno na "Drosini". Trener Igor Pamić dao je svojim igračima dva slobodna dana nakon remija u Osijeku. Uspjeli su "zeleno-žuti" još jednom neokrznuti proći gostovanje u Gradskom vrtu, osvojiti vrijedan bod, ali - mogli su i sva tri. Ponovno su nogometaši Istre 1961 poveli.

- To me već zabrinjava, jer nam se to događa u kontinuitetu - rekao je trener Pamić. - Mi povedemo i potom ili osvojimo samo bod ili čak izgubimo. Mislim da je to već stvar psihe, jer teško je zaustaviti kola kad krenu nizbrdo. Vidim po reakcijama svojih igrača da igraju u strahu misleći kako će sad primiti gol. To je s jedne strane i normalna reakcija, jer su se skoro svi oni u karijeri uglavnom borili samo za ostanak ili su igrali u nižim ligama. Nitko se od njih nije borio za nešto više, za izlaz u Europu i to je teško promijeniti. Da se razumijemo, nije da sad u tome tražim neki alibi, već konstatiram to kao objektivno viđenje. Na koncu, taj osvojeni bod u Gradskom vrtu je ipak pozitivan, iako smo išli na sva tri.

To da je pulska momčad u Osijeku krenula po pobjedu bilo je vidljivo onog trenutka kad su objavljeni sastavi. Paminjo je ponovno momčad nakrcao ofenzivcima, kao i protiv Zadra, stavivši Joa, Špehara i Franjića uz Radonjića od prve minute. S obzirom da je uoči susreta stalno najavljivao oprezniju formaciju i razmišljao kako da se na poluvrijeme otiđe "s nulom", ispalo je da je to bila "pila naopako".

- Ne bih to tako nazvao, jer sam u tom trenutku doista mislio da ću utakmicu otvoriti s drugačijim, najavljenim sastavom. Međutim, nakon zadnjeg treninga počeo sam propitkivati tu ideju i odlučio sam slijediti svoj instinkt. Uza sve taktičke postavke i ono što se unaprijed pripremi, postoje trenuci u kojima trener jednostavno mora krenuti za svojim instinktom. Vidio sam da mi Gregov nije na potrebnoj razini i odlučio sam promijeniti zadnju liniju, a onda se to pretvorilo u mijenjanje cijele koncepcije. Shvatio sam da ćemo defenzivnom varijantom teško zadržati Osječane daleko od svog gola, a opet nećemo biti dovoljno opasni u igri prema naprijed. Napomenuo sam da mi na ovom gostovanju moramo zabiti gol ili dva kako bi osvojili barem bod i zato sam odlučio napasti sa svim igračima koji su mi to omogućavali i zato sam ponovno u startnih 11 ubacio i Franjića i Joa.

Zanimljivo, ovaj je dinamični tandem pretrpio glavninu kritika nakon remija sa Zadrom. Igrajući samo prema naprijed uvelike su utjecali na izgubljenu ravnotežu između obrane i napada. Dakako, olakšavajuća im je okolnost što su se tek vratili igrama nakon duljih stanki. No, ponovno su dobili povjerenje trenera Pamića. (R. CAR)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter