Instagram će prodavati fotografije korisnika

Instagram koristi više od 80 milijuna korisnika (Dejan STIFANIĆ)
Instagram koristi više od 80 milijuna korisnika (Dejan STIFANIĆ)

Od 16. siječnja 2013. godine megapopularna mobilna fotografska aplikacija Instagram, koja je od travnja u vlasništvu Facebooka, ima pravo prodavati fotografije korisnika bez njihova pristanka, obavijesti i novčane naknade, prenosi BBC. Usto, Instagram će uskoro podatke o svojim korisnicima dijeliti s Facebookom, njegovim oglašivačima i drugim partnerima, što će dodatno narušiti privatnost više od 80 milijuna korisnika.

Odluka je naišla na gnjevne reakcije autora fotografija, a mnogi na svojim profilima prosvjeduju najavljujući brisanje te prelazak na neku od brojnih konkurentskih aplikacija. Čak i analitičari smatraju da će ovaj potez naštetiti Facebookovu ugledu i zasigurno otuđiti dio korisnika.

Nedavno je Facebookova potpredsjednica za marketing Carolyn Everson izjavila kako najpopularnija društvena mreža na svijetu traži način kako da zaradi na Instagramu.

Aplikaciju za iOS i Android platforme osmislili su Kevin Systrom i Mike Krieger. Tvrtka Marka Zuckerberga za nju je izdvojila milijardu američkih dolara. (K. TADIJIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter