Instagram: 1,6 milijuna videozapisa u svega dva dana


Twitterov Vine, servis za objavu kratkih videoisječaka, odnedavno je dobio oštru konkurenciju u vidu Facebookovog Instagrama, megapopularne iOS i Android fotoaplikacije, koja je dvije godine od pokretanja okupila više od stotinu milijuna aktivnih korisnika.

Naime, uz fotografije, jednostavnim dodirom na novu ikonu koja se pojavi nakon ažuriranja aplikacije korisnik ima mogućnost snimiti 15 sekundi videosadržaja te potom svoj zapis ukrasiti jednim od 13 ponuđenih filtra. Ne bi li videosadržaj bio zanimljiviji, korisnik vrijeme ne mora iskoristiti odjednom, već ima prilike režirati svoj uradak, što otvara mogućnost kreativcima za snimanje pravih remek-djela.

Ako snimljeni kadar nije dobro uspio, korisnik ima priliku izbrisati ga i snimiti ponovo, dakle nije potrebno cijeli videozapis ponavljati. U aplikaciju je ugrađen odličan sustav stabilizacije, zahvaljujući kojem su zapisi znatno gledljiviji.

Za razliku od fotografija, zasad nije moguće integrirati već postojeći video u vlastiti portfolio, kao ni dodati glazbenu podlogu, no ove nadogradnje mogu se očekivati u skorije vrijeme.

Prve reakcije korisnika na društvenim mrežama vrlo su pozitivne, čemu svjedoči čak 1,6 milijuna učitanih videozapisa s tagom "#video" u svega dva dana. (K. TADIJIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter