Instax revolucija iz Fujija


Instant fotografija još nije mrtva. Iako je čuveni Polaroid odavno zatvorio vrata, kao i Kodak sa svojim programom instant filma, fanovi "instantne", odmah gotove i neponovljive analogne fotografije utjehu su našli u proizvodima japanskog Fujija. Fuji je, uz proizvodnju klasičnih instant filmova koji kod nekoliko starijih tipova fotoparata zamijenjuju Polaroidove proizvode (koji su postali zamjenjivi i produktima iz start-upa Impossible Project), pokrenuo vlastitu liniju Instax proizvoda. Riječ je o posve novim fotografskim aparatima koji snimaju na preobratni Instax film malog formata, odnosno koji odmah izbacuju gotove kolor ili crno-bijele fotografije.

Velika novost u svijetu Instaxa je da će se - do proljeća - na tržištu pojaviti fotoaparat s novim, kvadratnim formatom filma - što tržište očekuje već duže vrijeme. 

Uz novi "kockasti" Fuji Instax, koji je prezentiran i na Photokini u Kolnu prošlog rujna, na tržištu su modeli Fuji Instax Mini 70, Instax Mini 90, Instax Wide 300, te posebni dječji "Hello Kitty" model Mini Instaxa. Modeli s oznakom mini koriste pakiranja filma od deset snimaka, u formatu 86x54 milimetra, dok "široki" Wide modelu koriste film u formatu 86x108 milimetara. 

Korisnicima smartphone uređaja bit će zanimljiv i Instax printer SP-2, s kojim uz pomoć posebne aplikacije mogu fotografije otisnuti na Instax film formata 62x46 milimetara. Printer je bežično poveziv s pametnim telefonom koji rade na Android ili iOs operativnom sustavu. Fujijevi Instax filmovi mogu se koristiti na instant fotoaparatima tvrtke Lomography. Fuji Instax aparati osvježenje su u fotografskom svijetu u kojem prevladava sve kvalitetnija digitalija. Fotografi koji žele svoje snimke staviti u pravi album ili ih objesiti na zid, umjesto da ih samo gledaju na telefonima ili računalima, možda će pronaći interes u Instax liniji proizvoda koja predstavlja "instant" tamnu komoru na svakom mjestu. (Priredio Dubravko GRAKALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter