Inspirit Fantasy Park: Baština kao inspiracija

Marko Baus, Valter Flego, Renato Krulčić i Darko Lorencin pred maketom Inspirit fantasy parka
Marko Baus, Valter Flego, Renato Krulčić i Darko Lorencin pred maketom Inspirit fantasy parka

Investicijski projekt Inspirit Fantasy park predstavili su jučer u Pazinskom kaštelu Marko Baus iz tvrtke Parabureau i pazinski gradonačelnik Renato Krulčić ministru turizma Darku Lorencinu, istarskom županu Valteru Flegu i predstavnicima turističkih tvrtki i zajednica iz Istre.

Do sada je dovršena prva faza dokumentacije koja uključuje cost benefit analizu, dizajn i idejno rješenje Parka te dizajn mehaničkih naprava, u što su uložene oko dvije godine rada, a rezultat toga na ovoj je promociji predstavljen javnosti.

Pet cjelina

Radi se o tematskom zabavnom parku koji će se graditi na dijelu nekadašnjeg vojnog poligona Lindar nedaleko Pazina. Park se temelji na motivima iz  istarske i slavenske mitologije, a koncipiran je kao originalni turistički proizvod, za razliku od ostalih tematskih parkova u širem okruženju, koji se uglavnom temelje na adrenalinskim atrakcijama. Inspirit Fantasy park imat će zapažen udio avanturističkih doživljaja, naglasio je Baus. Njime se, kaže, želi otvoriti novi sadržaj, komplementaran s domaćim turizmom, kojim se želi produžiti sezonu.

Park će se sastojati od pet tematskih cjelina s osam tehničkih atrakcija uključujući i ugostiteljsku ponudu. U sklopu parka bit će pet pozornica i igraonice za najmlađe. Atrakcije su zamišljene tako da zadovolje zanimanje šireg spektra gostiju, od djece mlađeg uzrasta do tinejdžera i roditelja. Posebnost Inspirit Fantasy parka, po čemu se izdvaja od ostalih je uključivanje kostimirane publike, koju cijelo vrijeme boravka u parku prati osjećaj da se nalaze u nekoj igri. Posjetitelji će moći doživjeti selo s tradicijskim zanatima i farmom, zatim jezero duhova, čarobnu šumu, utvrđeni grad i zmajevu špilju. Bit će tu i nekoliko igraonica s vrtuljkom, rollercoasterom, ali i vlak kojim će se prolaziti kroz Zmajevu špilju. Svaki od ovih prostora ima i svoju pozornicu na kojoj će se odigravati interaktivne avanture junaka iz istarske mitologije ili fantastične književnosti. Svi će ovi prostori biti povezani šetnicama, a svaka cjelina imat će svoj ugostiteljski objekt u kojem će se nuditi domaća, ali i posebna hrana prilagođena pojedinim atrakcijama u parku.

- Inspirit Fantasy park pružat će jedinstveni doživljaj avanture za cijelu obitelj u bajkovitom okruženju, rekao Baus, naglasivši kako će realizacija ovog projekta nedvojbeno utjecati na produženje turističke sezone, a lokalnom stanovništvu omogućit će ne samo plasman domaćih proizvoda već i zapošljavanje.

Prema planovima park bi stalno zapošljavao oko 150 osoba raznih zanimanja, jer se radi o složenom mehanizmu koji zahtjeva ljude raznih stručnih profila i specijalnosti. Prostor na kojem će se graditi Park ima potencijala, jer mu gravitira oko 1,4 milijuna ljudi udaljenih svega nekoliko sati vožnje automobilom. Inspirit Fantasy park u Pazinu bit će srednje veličine, a prema procjenama dnevno će ga posjećivati tri do tri i pol tisuće ljudi.

Ukupna vrijednost investicije procijenjena je na 287 milijuna kuna, dok je sama gradnja procijenjena na 285 milijuna kuna .

Pomoć ministarstva

Prema procijeni prosječnih godišnjih financijskih i ekonomskih pokazatelja financijska bi dobit iznosila oko 13,5 milijuna kuna, a neto ekonomska korist oko 34,1 milijun kuna. Pokazatelji govore kako je ovaj projekt itekako potreban, smatra gradonačelnik Krulčić i dodaje, to je biti ili ne biti za središnju Istru, za njeno bolje sutra. Župan Flego smatra kako su investicije, a ovo je jedna od značajnijih, jedini put izlaska Hrvatske iz krize, jer je postojeći model razvoja temeljen na trgovini i zaduživanju potrošen.

- Ovaj je projekt važan jer omogućuje otvaranje novih radnih mjesta i ponovo vraća u funkciju nekadašnju vojnu imovinu, koje u Istri ima poprilično, smatra Flego.

Ministar turizma Darko Lorencin, čije je ministarstvo dalo 600 tisuća kuna za dokumentaciju ovog projekta, pohvalio je njegovu autentičnost temeljenu na bogatoj istarskoj predaji. Stoga se projektom afirmira baština, a važan je i zbog toga jer se na ovaj način u turistički proizvod Istre uključuju i drugi sektori poput prehrambenog. Lorencin vjeruje da će projekt pronaći investitore, a njegovom realizacijom istarski će turizam postati kvalitetniji i konkurentniji. (Mirjan RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter