Inspiracija u betonu i glagoljaška klupa Nikole Kalevskog


U Koromačnu je u organizaciji Općine Raša i tamošnje Turističke zajednice, održana tradicionalna fešta Sekovanja. Istovremeno, Holcim je 20. godinu zaredom održao Dan otvorenih vrata, pozivajući lokalnu zajednicu da vide što, gdje i kako rade.

- Dan otvorenih vrata je Holcimova tradicija od 1995. kad je napravljena velika rekonstrukcija tvornice cementa. Kroz tih smo 20 godina kontinuirano i otvoreno gradili suradnju s lokalnom zajednicom. Otvoreno smo posjetiteljima pokazali svaki kutak tvornice, govorili o raznim temama, otvoreno odgovarali na sva pitanja. Otvoreni smo i prema promjeni svog poslovanja, kontinuirano se mijenjamo, ulažemo u inovacije, nove proizvode i usluge. Uvjeren sam da će upravo ta otvorenost i spremnost na promjenu svih Holcimovih zaposlenika omogućiti da nakon dvije teške godine ostvarimo naš Plan 2015 Plus i prvi put nakon 2009. godine ostvarimo dobit, rekao je Alan Šišinački, predsjednik Uprave Holcima u Hrvatskoj.

U posljednjih 20 godina puno se toga promijenilo u Koromačnu. Toliko da je Holcim ove godine posjetiteljima pokazao Galeriju "Inspiracija u betonu" i proizvode za vrt i poljoprivredu koji značajno izlaze iz kruga poslovanja jedne tvornice cementa. Voditeljica Centra za inovacije i projekte te direktorica tvornice Virna Višković Agušaj opisala je različite vrste betona koji su korišteni u galeriji, a ljepotu i mogućnosti betona posjetitelji su mogli vidjeti i na Glagoljaškoj klupi dizajnera Nikole Kalevskog.

U okviru 20. Dana otvorenih vrata posjetitelji su mogli pogledati izložbe opreme i postignuća Društva sportova na moru Koromačno, Stolnoteniskog kluba Brovinje te fotografije sa svih dosadašnjih Dana otvorenih vrata na kojima su se neki odrasli stanovnici Koromačna mogli prepoznati iz vremena dok su još išli u vrtić. U suradnji s LAG-om Istočna Istra organiziran je mali sajam domaćih obrta i poljoprivrednih gospodarstava na kojem su izlagali Društvo gljivara Martinčica, Obrt Merania, OPG-i Đina i Damira Dobrića te Gorana Zandela, dok je Holcim na svojem štandu prodavao novi Agrocal s trakicama za mjerenje kiselosti tla i detaljnim uputama za sve vrste voća i povrća.

Koromačno je za svoju feštu sve posjetitelje počastilo mirisnom maneštrom od koromača. Poseban začin cijelom programu bila je kantautorica Elis Lovrić, koja je sve posjetitelje osvojila melodioznim labinjonskim dijalektom i romantičnom energijom. Fešta Sekovanja u Koromačnu je uz ples i bogatu gastronomsku ponudu potrajala do kasno u noć. (Adriano ŠĆULAC)


Podijeli: Facebook Twiter