Inspektoru Jusufoviću blokirana imovina

Privođenje Amira Jusufovića (Tea Čimaš/CROPIX)
Privođenje Amira Jusufovića (Tea Čimaš/CROPIX)

Nastavlja se istraga protiv četvorice pulskih policajaca, uhićenih proteklog tjedna, na čelu s Amirom Jusufovićem, koje se sumnjiči da su se prodali dilerima, štitili ih i činili zločinačko udruženje, čak se i bavili prodajom droge. Istražuju se okolnosti i prikupljaju dodatni dokazi o raznim optužbama, pa i o onoj da je da je Jusufović od dilera i prodaje droge dobio više od 50.000 eura.

Iz neslužbenih izvora saznajemo da je glavnom osumnjičeniku, bivšem inspektoru za droge Jusufoviću, blokirana i imovina. Prije svega kuća od 250 četvornih metara i pripadajuće zemljište, čija se ukupna vrijednost procjenjuje na pola milijuna eura. Ovu blokadu imovine zatražio je Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala. Važna je ovo odluka i zbog mogućeg Jusufovićevog nastojanja da plati jamstvo od 800 tisuća kuna, odnosno da eventualno za slobodu založi kuću. Bude li nešto slično želio, to će mu sada biti znatno teže.

Banda zločinaca

U operativnoj akciji Favela prošlog  utorka i srijede uhićeno je pet osoba, od čega su četvorica policajci PU istarske; inspektor Amir Jusufović i uz njega još dvojica policajaca s Odjela za droge te krim-policajac iz jedne iz drugih policijskih službi. Uz Jusufovića su uhićeni Sebastijan Ivančić, Krešimir Ćorluka i Željko Radolović.

Tereti ih se za zločinačko udruživanje, zloporabu položaja i ovlasti. Osim trgovine drogom, otkriveno je da su primali mito, uzimali u zaštitu preprodavače droga, odavali im informacije, da bi im im omogućili da dilaju drogu i izbjegnu uhićenja. Uz zatvor i kazneni postupak, odmah su suspendirani, a protiv njih se paralelno voditi i disciplinski postupak u policiji.

U međuvremenu, Vrhovni sud je dao odbijenicu osumnjičenici koja se žalila na činjenicu da joj je blokirana imovina, zamrznuto raspolaganje dvama automobilima. Riječ je o Vesni Ferizi (45) iz Rijeke, koja se sumnjiči da je bila jedna od karika u dilanju droge, u lancu istarskog narkobosa Andreja Butkovića (37), kojeg je, po tvrdnjama USKOK-a, i sam inspektor Jusufović uključio  u svoje zločinačko udruženje.

Ferizi se žalila na odluku riječkog Županijskog suda koji joj je odlukom od 10. siječnja blokirao raspolaganje mercedesom C 220 i renaultom espaceom.

Odbijena žalba

Automobili su do daljnjeg povjereni na čuvanje Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom u Zagrebu. Ferizi se žalila preko svoje odvjetnice, smatrajući da je rješenje paušalno i da se temelji na pretpostavkama, te da iz dosadašnje istrage ne proizlazi da bi oduzeti automobili bili kupljeni novcem zarađenim prodajom droge.

Vrhovni sud je pak zaključio da žalba nije osnovana, ocjenjujući da nije počinjena ni bitna povreda odredbi kaznenog postupka, kako je to smatrala obrana. Suci Vrhovnog suda ukazuju da je USKOK donio rješenje o istrazi, zbog sumnji da je organizirano zločinačko udruženje radi dilanja droge. Podvlače da je imovina blokirana zbog bojazni da inače tražbina Republike Hrvatske neće biti ostvarena ili će biti otežana, te da rješenje prvostupanjskog suda sadrži sve potrebne razloge za donesenu odluku. (Fiore VEŽNAVER, Ico MIKULIČIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter