Inspektorica zadužena i za Istru utajila 1,5 milijuna kuna?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Rijecko Opcinsko državno odvjetništvo osumnjicilo je glavnu državnu inspektoricu iz Rijeke Dubravku Jurin za kazneno djelo utaje poreza i drugih davanja. Sumnja se da je kontrolorka s opisom radnog mjesta nadzora nad radom inspektora rada i inspektora zaštite na radu na podrucju Istre, Kvarnera, Gorskog kotara i Like, prevarila državu za najmanje 1,5 milijuna kuna - tocnije za utaju poreza u iznosu od 1.409.284,46 kuna i utaju prireza na porez od dohotka u iznosu od 88.080,28 kuna.

Dužna je uplatiti i kamate na porez na dohodak u iznosu od 273.439,79 kuna i kamate na prirez na porez na dohodak u iznosu od 17.089,98 kuna. U cijelu igru uspjela je uvuci i svog supruga Ivu, inace kapetana na stranom brodu i njegovu tvrtku Tutini dvori, u kojoj je kao prokurista zaposlen i njezin sin Ivor.

Inspektorica je krenula je "u biznis" 2001. godine kada je na otoku Pagu, u mjestu Novalja od Dragice, Tomislava i Danijele Škunca kupila gradevinske parcele uz samo more. Platila ih je oko 137 tisuca tadašnjih njemackih maraka na što je uredno platila porez. Nakon toga je ishodovala glavni projekt za gradnju dviju stambenih jedinica na tri etaže s po osam apartmana. Ishodovala je i kredit od 1.050.000,00 eura uz obvezu vracanja nakon prodaje apartmana.

I sve bi to bilo u redu da u svibnju 2009. godine Dubravka Jurin nije prodala svoj projekt Pag - Jurin tvrtki koja se zove Tutini dvori iz Rijeke, Vojnoviceva 5. Dakako poreznici u tom trenutku nisu mogli znati da je atraktivne zgrade s apartmanima prodala vlastitom suprugu bez obzira na to što imaju istu adresu. Medutim, u kupoprodajnom ugovoru izmedu Dubravke Jurin i Tutinih dvora koji je sklopljen 7. travnja 2009. godine "prodaju" se dva pašnjaka, a u daljnjim tockama ugovora navodi se da je rijec o gradevinskom terenu s dvije stambene gradevine sa svom infrastrukturom. Projekt Pag - Jurin Tutini dvori platili su 1.268,000,00 eura odnosno 9.442,542,40 kuna.

Tako se inspektorica našla na udaru poreznih inspektora jer državi nije platila porez na dohodak od otudene imovine. (Branko ŠKORIC)

CIJELI TEKST MOŽETE PROCITATI U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter