Inspektori UN-a obišli iranski rudnik

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nuklearni inspektori Ujedinjenih naroda posjetili su u srijedu iranski rudnik uranija prvi put u gotovo deset godina, objavili su iranski mediji, što je znak da Teheran postupno dopušta međunarodnoj zajednici uvid u sporni nuklearni program.

Tročlano izaslanstvo Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) bilo je u rudniku Gačinu u blizini lučkoga grada Bandar Abasa na jugu Perzijskoga zaljeva, rekao je glasnogovornik Iranske organizacije za atomsku energiju.

"IAEA je ondje zadnji put bila 2005. Oni upravo provode inspekciju", prenijela je iranska državna televizija na engleskome Press TV riječi Behruza Kamalvandija.

Drugi iranski nuklearni dužnosnik Mohamad Amiri poslije je rekao da su stručnjaci IAEA završili petosatni pregled te lokacije, a to je prenijela državna agencija IRNA. Izaslanstvo se vratilo u Teheran, a u srijedu kasno navečer putuje iz Irana, dodaje se.

Riječ je o posjetu koji se ostvaruje u sklopu pakta o suradnji radi ublažavanja straha Zapada u vezi s iranskim nuklearnim programom. Dogovor Irana i IAEA odvojen je od drugog dogovora postignutog 24. studenoga između Irana i šest svjetskih sila, o smanjivanju iranskoga nuklearnog programa u zamjenu za ublažavanje sankcija koje uništavaju iransko gospodarstvo. Taj je sporazum stupio na snagu 20. siječnja. No oba su dogovora pokazala da se ubrzano popravljaju odnosi Irana sa svijetom, vjerojatno zbog izbora umjerenog novog predsjednika Hasana Rohanija. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter