Inspektori uhićeni jer su obavještavali kriminalce

Ilustracija (N. LAZAREVIĆ)
Ilustracija (N. LAZAREVIĆ)

Jedan inspektor iz Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala i njegov kolega iz zagrebačke policije pali su zbog odavanja službenih tajni kriminalcima. Onima koje je policija istraživala, upletenima u najteža kaznena djela i korupciju. Zahvaljujući upravo korumpiranosti ove dvojice čuvara reda kriminalci su bili u prednosti. Znali su što im se sprema, koji dokazi protiv njih postoje, trebaju li bježati, što trebaju sakriti ili uništiti.

No, tajna operacija kojom se policijski sustav rješava svojih potkupljivih pripadnika nije gotova. Istražitelji su uvjereni kako su svoje "pipke" razgranali i kako bi se vrlo brzo moglo ući u trag još nekolicini korumpiranih policajaca. Službene informacije zato su, razumljivo, šture. Jučer je tek Ministarstvo unutarnjih poslova RH potvrdilo da su uhićena dvojica policijskih službenika - jedan iz Policijske uprave zagrebačke, drugi iz PNUSKOK-a.

- Sumnja se da su počinili više službeničkih kaznenih djela i to odavanja službenih podataka, zloporabe položaja i ovlasti i drugih, obznanio je MUP.

I dok je zagrebački policajac lišen slobode još u četvrtak navečer, njegovog kolegu iz PNUSKOK-a istražitelji su dočekali u petak ujutro kada je stigao na posao. Tijekom dana trajale su pretrage njihovih domova i automobila. Pretražena su im i službena računala ne bi li se prikupili dodatni dokazi o njihovom "drukanju". Danas se očekuje ispitivanje u sjedištu USKOK-a.

- Glavni ravnatelj policije je sukladno zakonskim ovlastima inicirao donošenje rješenja o udaljenju iz službe zbog sumnje da su dvojica policijskih službenika narušili ugled službe ustupajući sadržaje dokaznih radnji trećim neovlaštenim osobama, dodatno su priopćili iz MUP-a.

Iz pouzdanih izvora doznajemo kako su podaci što su ih dvojica uhićenih inspektora "dilali" osobama čiji je kriminal USKOK rasplitao izdašno plaćani. Iznosi mita što ih je dvojac uzeo za sada nisu poznati. (A. RAIĆ KNEŽEVIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter