Inspektori u akciji, novinari stop

Ilustracija (N. LAZAREVIĆ/arhiva)
Ilustracija (N. LAZAREVIĆ/arhiva)

Iako smo u dva navrata željeli s nadležnim inspektorima na terenu popratiti neku od inspekcijskih akcija tijekom turističke sezone, to nam u Državnom inspektoratu nisu odobrili.

Kažu da je "odlazak u nadzor s novinarima otežan jer je postupak provođenja inspekcijskog nadzora propisan i u njemu subjekt nadzora nije dužan dopustiti nazočnost novinara, a našim inspektorima tada takve situacije otežavaju sam postupak. U interesu postupka ne izlazimo na teren s novinarima, osim iznimno u okolnostima koje nemaju ograničenja u tom smislu", glasi odgovor iz inspektorata.

Stoga nismo bili u mogućnosti na licu mjesta vidjeti kako inspektori "češljaju" sumnjivce, a osim suhoparnih brojki nije nam odgovoreno koliko je primjerice ugostiteljskih objekata zatvoreno zbog određenih prekršaja.

Iz Državnog inspektorata tek odgovaraju da su na području Istarske županije od 1. lipnja do 19. srpnja provedena 644 inspekcijska nadzora iz područja ugostiteljstva, 71 nadzor iz područja turizma te 418 kontrola koje se odnose na provedbu Zakona o boravišnoj pristojbi.

Tijekom tih akcija utvrđeno je ukupno 96 povreda propisa, od čega 15 povreda koje se odnose na boravišnu pristojbu, podnijeto je 13 optužnih prijedloga nadležnim prekršajnim sudovima te je od prekršitelja naplaćeno 75 kazni u ukupnom iznosu od 98 tisuća kuna, od čega se 12 tisuća odnosi na boravišnu pristojbu, saznajemo iz inspektorata. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter