Inspektori rada: U gotovo svakom četvrtom izvidu utvrđena nepravilnost

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U gotovo svakom četvrtom izvidu inspektori rada područnog ureda Rijeka (koji obuhvaća tri i pol županije: Istarsku, Ličko-senjsku, Primorsko-goransku i dio Zadarske) su tijekom 2016. utvrdili nepravilnosti. Otkrili su nam to iz kabineta ministra rada i mirovinskoga sustava na naš upit. Pojasnili su da su lani obavili ukupno 6.308 inspekcijskih poslova u području radnih odnosa, od kojih se 1.647 odnosi na inspekcijske nadzore, a 4.661 na donošenje rješenja o privremenom osiguranju naplate utvrđene obveze koja se odnosi na neisplaćene plaće, odnosno naknade plaća radnicima.

Bilo je i osamnaest "otkupa"

- Na temelju činjeničnog stanja utvrđenog inspekcijskim nadzorima u području radnih odnosa, zbog osnovane sumnje u počinjenje ukupno 1.447 prekršaja, protiv poslodavaca fizičkih i pravnih osoba, te odgovornih osoba u pravnim osobama, nadležnim prekršajnim sudovima je podneseno 515 optužnih prijedloga, izdana su 53 obavezna prekršajna naloga i 67 prekršajnih naloga.

Privremeno su zabranili obavljanje djelatnosti kod 73 poslodavca, a 18 se poslodavaca odlučilo na takozvani "otkup" od izvršenja mjere zabrane obavljanja djelatnosti, pa su na propisani račun Državnog proračuna uplatili ukupno 900 tisuća kuna, odgovorili su nam iz kabineta ministra.

Odgovarajući na pitanje koliko je naplaćeno kazni zbog rada na crno u 2016. godini na području Istarske županije, odgovorili su da, u prekršajnim postupcima pokrenutim po optužnim prijedlozima inspektora rada u području radnih odnosa, novčane kazne određuju i naplaćuju nadležni prekršajni sudovi, a koji i raspolažu podatcima o izrečenim i naplaćenim novčanim kaznama.

Dodatno su nam pojasnili da pojam "rada na crno" obuhvaća niz nezakonitosti, počevši od neregistriranog obavljanja djelatnosti, odnosno pružanja različitih usluga, do nezakonitog zapošljavanja radnika i neprijavljivanja takvih radnika na obvezna osiguranja od strane poslodavaca, a koje su u djelokrugu različitih tijela, najčešće Ministarstva financija - Porezne uprave i Carinske uprave, ali i drugih inspekcijskih službi. (Paulo GREGOROVIĆ i Gabrijela GALIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter