Inspektor osuđen zbog putnjaka, A. Hodžić zbog PDV-a


Inspektor osuđen zbog putnjaka, a Alija Hodžić zbog PDV-a Punih pet godina prošlo je od postavljanja famoznih jumbo plakata u Poreču kojima su se braća Alija, Nedžad i Namik Hodžić, vlasnici tvrtke Hann invest iz Poreča, 2007. pobunila zbog poreznog rješenja koje im je izdano na temelju nalaza porečkog poreznog inspektora Željka Severca, koji je utvrdio da su državi dužni platiti 3,5 milijuna kuna poreza.

Plakatima su Hodžići pokrenuli medijsku kampanju kojom su, tvrdili su tada, htjeli ukazati na reketarenje i korupciju u Poreznoj upravi. Protiv Severca su čelnici Hann investa podnosili više kaznenih prijava koje su odbacivane kao neosnovane kako u pazinskom Državnom odvjetništvu tako i u USKOK-u.

Danas inspektor Severec više nije inspektor, već je nezaposlen. U listopadu 2010. na porečkom je Općinskom sudu zbog "problematičnih" putnih troškova uvjetno osuđen na godinu dana zatvora s rokom kušnje od tri godine te mu je zabranjeno obavljanje zvanja na dvije godine. Konkretno, krivim je 2010. proglašen zbog prijevare u službi koju je navodno počinio tako što je kao porezni inspektor iako je stanovao na adresi u Poreču, radi pribavljanja imovinske koristi naplatom troškova prijevoza poslodavcu prijavio da živi u Matulinima na području Baderne.

Tako mu je Porezna uprava, odnosno Područni ured Pazin, od listopada 2004. do ožujka 2007. godine na ime troškova za prijevoz isplatila 24.348 kuna, iznos za koji je oštećen državni proračun. Tu je presudu potvrdio i Županijski sud u Puli, ali je ukinuo odredbu o zabrani obavljanja zvanja. Severec je potom je posegnuo za izvanrednim pravnim lijekom pa se radi zaštite zakonitosti obratio DORH-u i drugim institucijama te njegov predmet još uvijek čeka rasplet na Ustavnom sudu.

Osim te osuđujuće presude, na Općinskom sudu u Pazinu nedavno je, točnije 10. srpnja ove godine, donesena pravomoćna presuda kojom se odbija optužba pazinskog Državnog odvjetništva protiv nekadašnjeg poreznog inspektora Željka Severca i Joze Nujića, vlasnika tvrtke Baxmar. Sud je odbio optužbu protiv Severca i Nujića jer je tužiteljstvo odustalo od njihovog kaznenog progona smatrajući da nema dokaza da su počinili kazneno djelo poticanja na zloporabu ovlasti u gospodarskom poslovanju.

Tvrtka Hann invest i danas uredno posluje, a lani je na Općinskom sudu u Poreču Alija Hodžić kao odgovorna osoba u pravnoj osobi pravomoćno osuđen na uvjetnu kaznu zatvora u trajanju od godinu i dva mjeseca zbog zloporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju i krivotvorenja isprave. Uz rok provjeravanja od tri godine sud je Aliji Hodžiću zabranio da tijekom tri godine od pravomoćnosti presude obavlja dužnost člana Uprave poduzeća.

U pravomoćnoj presudi piše da je osuđen za jedno produljeno kazneno djelo jer u devet slučajeva prilikom prodaje stanova u Mugebi kraj Poreča od srpnja 2000. do rujna 2004. nije podmirio svoje obveze prema državi. Ne plaćajući PDV sebi je, odnosno Hann investu, pribavio imovinsku korist od 260.000 kuna.

Budući da u presudi nije naloženo oduzimanje imovinske koristi te nigdje ne piše da je državi dosuđen imovinskopravni zahtjev, tako možemo samo pretpostaviti da su tvrtka Hann invest i braća Hodžić podmirili cjelokupni sporni iznos i prije donošenja ove presude. (Marica KOŠTA/Snimio Milivoj MIJOŠEK/Arhiva)


Podijeli: Facebook Twiter