Inspekcija zapecatila obrt Leidi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gradevinska inspekcija Ministarstva zaštite okoliša jucer je zatvorila obrt za proizvodnju plovila Leidi na Kaštanjeru, koji djeluje u prostorijama ispod parkirališta HAK-a u Štiglicevoj ulici.

U pratnji gradevinske inspekcije i policije, a prema rješenju iz 2007., djelatnici su uklonili materijal za proizvodnju i ventilaciju te promjenom brave na ulazu zapecatili prostorije gdje se odvijala proizvodnja.

Prema naznakama, u iducim danima doci ce i do rušenja pregradnog zida iza kojeg je Leidi izgradila sanitarni cvor. Rješenje o uklanjanju spomenutih dijelova te zatvaranju obrta vlasnik Marsel Brkic primio je u petak, a jucer je cijeli dan cinio sve ne bi li sprijecio njegovo izvršenje.

- Ovo je cista kaubojština. Postupak o uklanjanju još se uvijek vodi, i nije okoncan, na Upravnom sudu jer smo se žalili na tadašnju odluku inspekcije. Stoga je nejasno zbog cega se pristupilo uklanjanju, pogotovo zbog cega je skinuta ventilacija koja je prošla sva testiranja jer je rješenje doneseno zbog sanitarnog cvora, ogorceno je komentirao Brkic.

A prica nije pocela jucer. Naime, zbog pritužbe susjeda na postojanje ekološkog problema koji ugrožava zdravlje, slucaj proizvodnog pogona Leidi u nekoliko se navrata proteklih godina nalazio na stranicama našeg lista.

Stanari su se žalili na ventilacijski sustav, potkrijepivši žalbu rješenjem gradevinske inspekcije koja je naložila uklanjanje ventilacije pogona, pregradnog zida i sanitarnog cvora. Obrt koristi, napominjali su tada, štetno otapalo stiren, koje zahtijeva adekvatnu ventilaciju.

Medutim, Brkic nam je tada predocio niz rješenja nadležnih ureda i inspekcija, napomenuvši da rješenje inspekcije nije postalo pravomocno jer je na njega uložio žalbu, odnosno da je spor u tijeku na Upravnom sudu, a tice se iskljucivo sanitarnog cvora.

Predocio je i tada i rješenje Ureda državne uprave, koje je utvrdilo da obrt ispunjava sve uvjete za uporabu opasnih kemikalija. Jednako tako, posjeduje nekoliko nalaza institucija prema kojima sustav ventilacije udovoljava naloženim odredbama.

Može se samo pretpostaviti da je obrt jucer zatvoren upravo zbog pritužbi okolnih stanara, koji su u vrijeme našeg obilaska s odobravanjem promatrali postupke inspekcije i policije. Inace, obrt Leidi je posljednjih godina nagradivan na sajmovima nautike u Hrvatskoj i inozemstvu.


Podijeli: Facebook Twiter