Inspekcija u Sv. Polikarpu utvrdila nepravilnosti

Martin Kliman
Martin Kliman

Tragom informacije da je u Domu za starije i nemoćne osobe Sv. Polikarp inspekcija Ministarstva socijalne politike i mladih obavila nadzor i utvrdila više od 70 nepravilnosti, upitali smo nadležno ministarstvo je li to točno i što su zapravo pronašli.

- Utvrđeno je da prostor i oprema doma u potpunosti udovoljavaju uvjetima propisanima pravilnikom o vrsti doma i djelatnosti doma socijalne skrbi, načinu pružanja skrbi izvan vlastite obitelji, uvjetima prostora, opreme i radnika doma socijalne skrbi, terapijske zajednice, vjerske zajednice, udruge i drugih pravnih osoba te centara za pomoć i njegu u kući.

Nadalje, utvrđeno je da se korisnicima pruža odgovarajuća usluga stanovanja, njege, brige o zdravlju, radne okupacije i organiziranog provođenja slobodnog vremena. Međutim, istovremeno su utvrđeni i nedostaci vezani za vođenje evidencije i dokumentacije, izradu općih akata te izradu jelovnika i način prehrane, pišu u svom odgovoru nadležni iz Ministarstva socijalne politike i mladih.

Pojašnjavajući pronađene nepravilnosti ističu da se ne vodi evidencija o potrošnji namirnica za pojedini obrok pa tako nije moguće utvrditi odgovaraju li obroci normativima koji su preporučeni dobi i potrebama korisnika.

"S obzirom na to da je u razgovoru s korisnicima utvrđeno da dio korisnika ima primjedbe na prehranu, rješenjem inspektora biti će naređene mjere za ispravljanje utvrđenih nedostataka", ističu u svom odgovoru iz ministarstva.

Za komentar o pronađenim nepravilnostima u domu upitali smo i ravnatelja Martina Klimana.

- Istina je da je inspekcija bila u ustanovi i da smo zapisnik dobili, no isto tako mogu utvrditi da nisu pronađene neke značajnije primjedbe. Žalosti me činjenica da se radilo o anonimnoj prijavi, iako mi znamo tko stoji iza nje. Radi se o osobi koja je čekala premještaj u drugi dom da bi potom mogla podnijeti takvu, mogao bih reći, osvetničku prijavu. To je kukavički, smatra Kliman.

Govoreći o samim pronađenim nepravilnostima, istaknuo je da je za njihovo ispravljanje potrebno uložiti između 200 i 300 tisuća kuna, jer se radi o raznim vrstama investicija, poput ugradnje pregrada, a s obzirom na to da vrlo teško dolaze do sredstava, u to će postepeno ulagati do kraja godine. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)

CIJELI TEKST U SUTRAŠNJEM TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter