Inspekcija: Psi mršavi zbog bolesti, a ne zbog zanemarivanja

Dva psa pod terapijom
Dva psa pod terapijom

"Nisam prozvan poimence, niti želim da me se sada spominje, ali znaju se psi i lokacija boksova. Mjesto je malo i glas se brzo pronese tko je vlasnik i nakon što se priča o zlostavljanju pasa proširila u svim medijima u Hrvatskoj, zbog različitih negativnih komentara osjetio sam potrebu reći svoju stranu za koju me nitko do sada nije pitao", pojasnio nam je razloge svoje reakcije vlasnik pasa kojeg su prozvali za zanemarivanje.

Vrijeđanje i mržnja

U mejlovima koje je dopredsjednica pazinske Udruge "HappyEnd" Mae Isaksson uputila medijima, o čemu smo i mi pisali, upozorila je da je dobila upozorenje iz Livada o tartufarskim psima, desetak njih u boksovima, koji su nalik na živuće kosture dok se najavljuje val hladnoće i orkanska bura. Isaksson se pita "zašto vlada jedna masovna zajednička otupljenost za ta bića koja donose ogromne pare, a žive kao zadnje smeće" te komentira "da se cijeli taj dio Buzeštine i Motovunštine profilira kao tartufarska regija i na račun toga prima na tisuće turista, sve na leđima tartufarskih pasa". Iza toga navodi da su dva psa u kritičnom stanju i da ih hitno treba zbrinuti. Posjednik tih pasa kaže da nakon prvih medijskih napisa nije imao namjeru reagirati jer nema se što pravdati, ali kad je nastala prilična medijska hajka, da se ne spominju vulgarni komentari na društvenim mrežama i raznim portalima, morao se oglasiti.

- Bilo je komentara, svaka čast izuzecima, koji su prerasli u mržnju ne samo prema meni kao posjedniku pasa, već općenito prema tartufarima, a čak generalno i prema stanovnicima ovih prostora. Odaslani su pozivi za trajno oduzimanje svih pasa i doživotnu zabranu držanja bilo kakvih životinja, kao i zabranu tartufarenja. Htjelo se vlasnika staviti u boksove bez hrane i vode, bez krova nad glavom ili se fizički obračunati s njim. Uslijedilo je psovanje i vrijeđanje svega po spisku. Zbog čega? Zbog fotografije dva psa i jednostrano iskonstruirane priče, a da nitko nije pokušao kontaktirati posjednika i čuti njegovu stranu priče. I vrhunac apsurda: autor objave uzima si za pravo da javno na zbrinjavanje ili udomljavanje nudi tuđe pse o kojima doslovno ništa ne zna i bez znanja posjednika, kaže vlasnik pasa iz Livada.

Čudi se da ga dosad ama baš nitko nije kontaktirao, niti prijavitelj, niti autori objave, niti jedan medij koji je članak objavio, nitko iz silnih društava za zaštitu životinja, niti jedan pojedinac koji je vijest dijelio po društvenim mrežama - nitko, osim dva veterinarska inspektora. Kaže da bi ih, da nisu došli, i osobno pozvao. U zapisniku koji nam je dao na uvid, navodi se da je po nalogu voditeljice Veterinarskog ureda u Rijeci, zbog mogućeg zanemarivanja pasa u Livadama, vezano uz članak u jednim dnevnim novinama, obavljen razgovor s Mae Isaksson te nenajavljen inspekciji nadzor u Livadama.

Psi dobro ugojeni

Veterinarski inspektor, prema zapisniku, kod posjednika u Livadama zatekao je osam pasa, smještenih u dvije odvojene skupine, s ukupno pet boksova. "Svi psi su živahni, socijalizirani, uredne dlake bez vidljivih promjena. Svi psi su dobrog gojnog stanja i kondicije, osim dva psa prepoznata s fotografije iz spornog novinskog članka, koji su nešto slabijeg gojnog stanja. U trenutku nadzora psima je dostupna čista voda ponuđena u čistim posudama primjerene veličine. Svi boksovi u potpunosti su natkriveni valovit-pločama, a unutar boksova psi imaju dostupne drvene kućice, primjerene veličine, bez oštećenja i oštrijih rubova, s podom kućice prekrivenim slamom. Podovi boksova su betonski te omogućavaju učinkovito čišćenje. Održavanje higijene boksova u trenutku nadzora ocijenjeno je zadovoljavajućim. Obje navedene skupine boksova imaju ograđen pretprostor. Iz predočene dokumentacije razvidno je da su svi psi redovno cijepljeni protiv bjesnoće, posljednji put 18. ožujka 2016., te redovno svake godine protiv psećih zaraznih bolesti. Svi su psi čipirani", navodi se u zapisniku.

Također se navodi da im je vlasnik rekao da je slabije gojno stanje dvoje pasa uzrokovano njihovim zdravstvenim problemima radi kojih su pod veterinarskim nadzorom i terapijom. Vlasnik im je predočio nalaze i lijekove te rekao da se s primjenom terapije njihovo stanje svakodnevno popravlja. Inspektor bilježi da vlasnik poriče sve navode podnositelja prijave te slijedom čitavog nadzora zaključuje da nije utvrđeno kršenje propisa o zaštiti životinja. (Napisala i snimila Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter