Inspekcija: Prostorni plan Gračišća je zakonit


Nakon provedenog nadzora Urbanistička inspekcija Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja nije utvrdila nezakonitosti postupka izrade i donošenja Izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja općine Gračišće. Stoga nisu utvrđeni razlozi za poništenje prostornih planova koji se primjenjuju na području općine Gračišće, piše u obavijesti o nadzoru Urbanističke inspekcije od 8. svibnja, a više o tome na konferenciji za novinare rekao je Ivan Mijandrušić, načelnik Gračišća.

- Obavijest o nadzoru Ministarstvo je poslalo 8. svibnja te ga je Općina Gračišće zaprimila 13. svibnja, rekao je okupljenim novinarima Ivan Mijandrušić, predočivši dokumente.

Kako se navodi u dokumentaciji dostavljenoj iz Ministarstva graditeljstva, Zeleni, koje u Gračišću vodi Zvonimir Štrucelj, podnijeli su Urbanističkoj inspekciji zahtjev za poništenje prostornih planova Gračišća zbog, kako je navedeno, nezakonitosti oko planiranih kamenoloma Krase i Križarovica.

Urbanistička inspekcija je utvrdila da je planiranje istražnog eksploatacijskog prostora tehničkog kamena Krase i Križarovica u skladu s odredbama Prostornog plana Istarske županije, a uvidom u dokumentaciju te novinske oglase i izvješća, utvrđeno je da je, suprotno navodima Zelenih, za sve prostorne planove održana javna rasprava.

Za prijavu da je načelnik Ivan Mijandrušić, u to vrijeme na čelu općinskog poglavarstva, sebi urbanizirao 38,9 tisuća kvadrata koje namjerava prodati i protupravno si pribaviti vrijednost od oko četiri milijuna kuna, Urbanistička inspekcija utvrdila je da je tijekom javne rasprave 2002. i 2005., sukladno zakonu, podnio zahtjev za uvrštenje u građevinsko područje te mu je, kao i drugim građanima, prihvaćen. Iz izvješća o javnoj raspravi proizlazi da su gotovo svi zahtjevi mještana za uključivanje njihovih parcela u građevinska područja prihvaćeni, a među njima i Mijandrušićevi.

- Ovaj nalaz u potpunosti demantira neistine koje su posljednjih mjeseci neki "nezadovoljni građani", koji zapravo žele sjesti u stolicu načelnika, plasirali u javnost besramno blateći mene i moju obitelj. Ovo je dokaz da se u Gračišću poštuje zakon, a oni koji se bave neistinama i svjesnim iznošenjem lažnih tvrdnji moraju se suočiti s posljedicama, rekao je Mijandrušić. (M. RIMANIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter