Inspekcija povukla opasne igračke s laserom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

S hrvatskog je tržišta povučeno i uništeno nekoliko stotina dječjih igračaka, gotovo 1.500 zračnih pušaka i više od 4.500 ostalih proizvoda poput pokazivača i privjesaka koji sadrže izvore optičkog zračenja nakon što je inspekcijskim nadzorom utvrđeno da ti laseri predstavljaju opasnost za vid.

Sanitarna inspekcija Ministarstva zdravlja obavila je u listopadu i studenom inspekcijske nadzore nad trgovačkim društvima koja se bave uvozom proizvoda za hobi i rekreaciju odnosno uvozom i distribucijom dječjih igračaka.

Na temelju provedenih nadzora s tržišta je povučeno i neškodljivo uništeno 1.447 komada zračnih pušaka s laserom za uporabu iznad 14 ili 18 godina, 4.531 komad pokazivača, privjesaka i ostalih proizvoda i 275 dječjih igračaka. Svi ti proizvodi prijavljeni su u sustav brze razmjene službenih obavijesti o mjerama i radnjama glede proizvoda koji predstavljaju ozbiljan rizik za zdravlje i sigurnost potrošača (RAPEX).

Inspekcija je uzela uzorke zračnih pušaka i pištolja, koji osim plastičnih metaka sadrže i izvore optičkog zračenja - lasere - koji služe kao nišani, i s proizvoda gdje laseri služe kao pokazivači, primjerice kod predstavljanja prezentacija, te olovaka, privjesaka i šokera i proizvoda koji sadrže led lampe pa služe i kao baterije i kao pokazivači.

Laboratorijski su ispitani i analizom je utvrđeno da laseri predstavljaju opasnost za vid te nisu u skladu s pravilnikom o temeljnim zahtjevima za uređaje koji proizvode optičko zračenje i uvjetima i mjerama zaštite od optičkog zračenja.

U suprotnosti s pravilnikom o sigurnosti igračaka su dvije vrste pištolja s izvorom optičkog zračenja (laser), a u sklopu igračke "laserski pištolj i meta (pikado)" jer je ispitivanjem utvrđeno postojanje lasera klase II.

Iz sanitarne inspekcije Ministarstva zdravlja poručuju da će i dalje provoditi kontrolu tržišta te nastaviti s uzorkovanjem proizvoda koji sadrže izvore optičkog zračenja (laser).

Pozvali su građane da pri uporabi proizvoda s ugrađenim izvorima optičkog zračenja uvijek imaju na umu da se laserska svjetlost nikad ne smije usmjeriti direktno u neku osobu ili životinju, jer takva svjetlost usmjerena u oči može biti pogubnija od direktnog gledanja u Sunce. Također, napominju da u opasnosti od takvih naizgled potpuno bezopasnih igračaka nisu samo djeca koja se njima igraju, već i svatko u koga usmjere lasersku zraku.

Da bi rizik uporabe proizvoda koji sadrže lasere bio minimalan, razina zračenja i svjetlosti u takvim proizvodima ne smije prelaziti najnižu propisanu razinu, a laser mora biti označen na obavijesti o proizvodu, piše u priopćenju. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter