Inspekcija otkrila propuste Herculanee

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Nalaz Uprave za inspekcijske poslove Ministarstva zaštite okoliša, koji potpisuje procelnik podrucne jedinice u Pazinu Boris Bervida pokazao je da se na Kaštijunu kontinuirano vrše nezakonite radnje za koje još nitko nije odgovarao", rekao je na konferenciji za novinare u cetvrtak koordinator gradanske inicijative Ne Kaštijun Božo Bencic.

Naglasio je da je napokon stiglo izvješce o nadzoru provedene sanacije odlagališta, i to netom prije mirnog prosvjeda na Kaštijunu.

Ne provjerava se sva dokumentacija
Bencic je naveo da je inspekcija u svibnju ove godine utvrdila "da Herculanea na odlagalištu ne važe svaku pošiljku dovezenog otpada, vec samo ono koje je skupila vlastitim vozilima". Izmedu ostalog nadzor je pokazao da se dovezeni otpad prije i nakon istovara na odlagalištu vizualno ne pregledava te se ne provjerava cjelokupna dokumentacija o njemu.

Inspekcija je Herculanei naredila da ispravi sve utvrdene nepravilnosti s naglaskom da se osobito provjerava sastav otpada jer u protivnom može biti kažnjena novcanom kaznom od 30 tisuca kuna. Zbog odstupanja od propisa donesenog na temelju Zakona o otpadu istovremeno je nadležnom prekršajnom sudu podnesen optužni prijedlog, piše u izvješcu inspekcije te se navodi da se "djelatnost odlaganja otpada ne obavlja sukladno Pravilniku o nacinima i uvjetima odlaganja otpada".

Bencic je naglasio da je iz svega jasno da na Kaštijun stiže fantomski otpad ciji je sastav i porijeklo potpuno nepoznato zbog cega ce inicijativa podignuti krivicnu prijavu protiv odgovornih osoba te Herculanee i tvrtke Kaštijun.

"Ovo je sramota nad sramotama i dokaz da se gradane cijelo vrijeme vuce za nos i pravi budalama. Nisu u stanju držati se propisa i u ovoj fazi kontrolirati dolazak i sastav otpada, pa kako onda da ikome vjerujemo kada je rijec o županijskom centru", veli Bencic i traži suspenziju odgovornih za propuste.

Stari: Sav otpad se važe prije i nakon istovara
Direktor Herculanee Igor Stari veli da je ta tvrtka u potpunosti uskladila svoje poslovanje s primjedbama navedenim u rješenju inspekcijskog nadzora zaštite okoliša. To zapravo potvrduje da je propusta bilo.

Iako Stari u svom odgovoru nadalje tvrdi da se na Kaštijunu sada otpad dovozi i odvozi u skladu s propisima, niti jednom rijecju nije se osvrnuo na nepravilnosti koje je inspekcija pronašla, kao ni rekao tko je za to odgovoran. Navodi, da se sav otpad na Kaštijunu važe i pregledava prije i nakon istovara, te da ga nije moguce odložiti bez važece pratece dokumentacije.

Dukic: Kaštijunom upravlja Herculanea
"Tvrtka Kaštijun d.o.o. osnovana je od strane Grada Pule i Istarske županije u cilju uspostave sustava gospodarenja otpadom u Istarskoj županiji i zadatkom pripreme dokumentacije i izgradnje Županijskog centra za gospodarenje otpadom na lokaciji Kaštijun.

Iako je Centar planiran odmah do postojeceg odlagališta otpada, to su dvije zasebne cjeline i dvije zasebne gradevine. Samim odlagalištem Grada Pule upravlja Herculanea", odgovorila je Vesna Dukic na upit kako komentira tvrdnje inicijative koja i protiv tvrtke Kaštijun najavljuje podizanje krivicne prijave.

Iz njenog je odgovora jasno da tvrtka Kaštijnu nema veze sa "starim" Kaštijunom, a time i odvozom, dovozom te kontrolom pristiglog otpada.


Podijeli: Facebook Twiter