Insolventna petina gospodarstvenika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gospodarski pokazatelji realno su loši i u Istarskoj županiji. Pada industrijska proizvodnja, investicije su bitno smanjene, manji je izvoz i potrošnja. U isto vrijeme nezaposlenost je porasla za 45 posto u odnosu na lani.

Posebno teško pada nelikvidnost, insolventna je petina pravnih subjekata, dugovi su povecani, na naplatu se ceka znatno duže no prije godinu dana. Jedina svijetla tocka u sumornim gospodarskim podacima je turizam s dva posto veceg broja nocenja nego lani. Culo se to u utorak na sjednici Gospodarskog vijeca HGK-a - Županijske komore Pula.

- Svjesni smo krize, ali trebamo biti uz hrabre i sposobne poduzetnike i poraditi na poticanju proizvodnje za izvoz. Ako govorimo o proizvodnji hrane, onda su to ulje, vino i riba. Sreca je da imamo uspješnu brodogradnju koja okuplja i velik broj ostalih poduzetnika, izjavila je novinarima predsjednica županijske komore Jasna Jaklin Majetic. Ujedno je za sljedecu godinu najavila održavanje sajma brodske opreme na pulskoj Karolini.

Skup je okupio velik broj gospodarstvenika, predstavnika Grada Pule, Županije i institucija povezanih s gospodarstvom, a župan Ivan Jakovcic najavio je otvaranje gospodarskog predstavništva u Zagrebu. (J. ORLIC)

PROCITALI STE SKRACENU VERZIJU TEKSTA. OPŠIRNIJE O OVOJ TEMI CITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE.


Podijeli: Facebook Twiter