INPS traži povrat 14. mirovine iz 2007.

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ovih su dana neki korisnici talijanskih mirovina primili obavijest od talijanskog mirovinskog fonda (INPS) da trebaju vratiti 262 eura na ime 14. mirovine koja im je isplacena 2007., a na koju navodno nisu imali pravo. Umirovljenici su bili neugodno iznenadeni kada su shvatili da ce im se ovaj nemali iznos oduzimati od sljedecih mirovina, i to u pet rata, pocevši od mirovine od prosinca kad ce dobiti prvu penziju umanjenu za oko 400 kuna.

Ovakvu je obavijest dobio i jedan umirovljenik iz Pule koji nam je i ukazao na taj problem. Veli da mu je neshvatljivo da sada mora vratiti više od dvije tisuce kuna, a prethodno mu je Italija uplatila 14. mirovinu upravo zato što ima nisku penziju u odnosu na talijanski prosjek.

Takozvana 14. mirovina, koja se prvi put pocela isplacivati 2007., umirovljenicima je uplacena s mirovinom od listopada te godine, a pravo na ovaj dodatak su imali svi umirovljenici stariji od 64 godine ciji godišnji ukupni prihodi, racunajuci i hrvatsku mirovinu, nisu prelazili 8.400 eura.

Prema objašnjenjima INPS-a, izracuni su se obavljali na temelju podataka o visini prihoda iz ranijih godina te se tek naknadnom provjerom podataka iz 2007. ustanovilo koji umirovljenici zaista ostvaruju pravo na socijalni dodatak. Dodaju da su umirovljenici upozoreni da postoji mogucnost da ce 14. mirovinu morati vratiti ukoliko se ispostavi da na nju nisu imali pravo.

Koordinator Patronata INCA-CGIL za Hrvatsku Erik Fabijanic iz Rijeke veli da ce vrlo mali broj naših umirovljenika primiti obavijest INPS-a jer vecina ih ne prelazi socijalni minimum. Na dodatni oprez pozvao je one umirovljenike od kojih INPS zatraži povrat novca.

- Cinjenica je da su neki umirovljenici dobili iznos koji im ne pripada i sada ga moraju vracati. No, ima i grešaka u izracunima. Do sada nam se javilo deset umirovljenika koji su dobili obavijest INPS-a da nemaju pravo na socijalni dodatak, a kod njih sedam smo provjerom visine prihoda ustanovili da ipak imaju pravo na 14. mirovinu te cemo se sada žaliti, kazao je Fabijanic.

Dodaje da umirovljenici mogu sami izracunati imaju li pravo na 14. mirovinu na nacin da zbroje sve prihode iz 2007. godine ili se mogu obratiti uredima INCA-e ukoliko su putem njih predavali podatke o primanjima. Napomenuo je da se kod izracuna godišnjih prihoda za talijansku mirovinu iznos mjesecne mirovine množi s 13, a ne s 12 mjeseci kao u slucaju hrvatske. Ukoliko je INPS krivo obracunao prihode, umirovljenici imaju rok žalbe od 90 dana.

- Lani je 14. mirovina iznosila 336 eura i moguce je da ce isti umirovljenici koji sada vracaju dodatak od 2007., morati vratiti i ovaj iznos. No, napominjem da je vrlo mali broj umirovljenika preplacen jer vecina ih ne prelazi socijalni cenzus koji za ovu godinu iznosi 8.500 eura, dodaje Fabijanic.

Podatke o ukupnim primanjima za 2006., 2007. i 2008. godinu INPS je zatražio u travnju ove godine, a zadnji termin za njihovu predaju bio je 30. listopada te su prve obavijesti umirovljenicima pocele stizati prošlog tjedna.


Podijeli: Facebook Twiter