Inovatori iz Istre ponovno uspješni

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Istarski inovatori, pod pokroviteljstvom Upravnog odjela za gospodarstvo Istarske županije, sudjelovali su na tradicionalnom 4. medunarodnom sajmu inovacija i gospodarstva "Inventum 2010." krajem svibnja u Iloku. Predstavljeno je 90 inovacija i novih proizvoda 105 izlagaca iz deset hrvatskih županija, kao i izlagaca iz Republike Srbije, a prikazano je i desetak inovacija iz Rusije, Irana i Bugarske.

Medu najuspješnijima, dobitnicima zlatne medalje, bili su i istarski inovatori - Marcelo Maric i Zoran Crnja iz Kanfanara za uredaj protiv nesanice, te Saša ?ordevic iz Pule za protuklizni uredaj za gume. Srebrne medalje dobili su Darko Špelic iz Pule za mirisne granule za usisivace i Blaž Piton iz Fažane za uredaj za sastavljanje i opremanje mreža.

Istarski Savez udruga inovatora sa svojim društvima iz Pule, Kanfanara i Rovinja izložio je osam inovacija i novih proizvoda, i to, pored nagradenih, kolica-dizalicar autora Blaža Ilica iz Fažane, zatim Pitonov uredaj za dizanje mreža, plovilo izradeno od polikarbonatnog kompozita Milana Šimica iz Pule te elektromotor sa smaknutim permanentim magnetima u vanjskom rotoru i magnetskim klinovima u statorskom utoru autora Branimira Ružojcica iz Pule.

Uspješni su inovatori bili i na ljubljanskom sajmu "Inovativnost - izazovi gospodarskog razvoja 2010''. Predstavnici osam država izložili su 95 inovacija, a na posebnom je prostoru predstavljeno još 36 slovenskih inovacija prijavljenih na natjecaj Gospodarske komore Slovenije.

Udruga inovatora Hrvatske predstavila je 12 inovacija koje su svoje prvo predstavljanje imale ove godine u Ženevi, dok ih je istarski Savez udruga inovatora predstavio tri - uredaj za izvodenje vanjske kompresije prsišta tijekom kardiopulmonalne reanimacije Ivora Kovica, rukovoditelja Hitne pomoci u Pazinu, koji je za tu inovaciju nagraden zlatnom medaljom i u Ljubljani, zatim ?ordevicev protuklizni uredaj za gume za koji je nagraden srebrnom medaljom, a mirisnim se granulama za usisavace predstavio i Špelic.


Podijeli: Facebook Twiter