Inovativnost i kvaliteta-formula za izlazak iz krize

Podjela zahvalnica (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)
Podjela zahvalnica (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

Gotovo stotinjak članica BPW-a – Business and Professional Women - Prvog hrvatskog kluba Pula obilježilo je preksinoć u restoranu Ribarska koliba 14. obljetnicu utemeljenja ovog kuba poslovnih žena koji danas broji gotovo dvije stotine članica. Dr. sc. Alida Perkov, predsjednica Kluba, tom je prilikom izjavila da je cilj okupljanja dvojak: obljetnica Kluba, ali i obilježavanje Dana žena.

Lani u Turskoj

- Osmi ožujak dan je za koji smo mislili da će jednog dana izgubiti na aktualnosti. Budući da se gube ženska, ali i poduzetnička prava, 8.ožujak sve je aktualniji i mora se obilježavati i ubuduće. S druge strane, dobar razlog je 14. obljetnica naše udruge koja je formirana 2001., kada je krenula s ciljem da bude stručna udruga poslovnih žena i poduzetnica koje raspolažu s jako malo vremena, ali ga žele iskoristiti za lobiranje za svoj posao, za svoja poslovna poznanstva, za poslovnu edukaciju, za poslovne informacije i, nadasve, umrežavanje, jer upravo umrežavanje nedostaje u poslovnom svijetu žena. Malo sam putovala Europom upoznavajući žensko poduzetništvo i mogu reći da smo jedinstveni primjer i sve nas više uzimaju u obzir kao najbolju praksu umrežavanja ženskog poduzetništva, rekla je Perkov.

Napomenula je da su taj model počeli primjenjivati i na sve zemlje Podunavlja, a i šire, pa su tako lani posjetile Tursku.

- U svibnju putujemo u Irsku, gdje su nas toliko prepoznali da će nam predložiti bratimljenje, odnosno partnerstvo s Dublinom i Klubom poslovnih žena Galway. Naša je osnovna poveznica James Joyce: ove godine se slavi 110. obljetnica njegova života i rada u Puli. Postoji program Creative Europe koji nudi bespovratna europska sredstva i ukoliko pametno složimo projekte, ta bi sredstva mogla stići i u naš grad. Pritom partneri moraju stizati iz najmanje tri države. Mi imamo dva BPW kluba u Trstu, gdje je Joyce živio nakon Pule, imamo Dublin i Galway. Prema tome, imamo zrele osnove da iniciramo projekte i da ih naši gradovi nastave provoditi, kazala je Perkov.

Govoreći o ženskom poduzetništvu u vrijeme krize, Perkov je naglasila da je u svim fazama životnog ciklusa jednog gospodarstva, dakle i u krizi, bitna institucijska podrška.

Predklasterizacija

- Mi je imamo. Govorimo o Poduzetničkom impulsu, o mjerama koje u različitim gospodarskim strategijama daju općine, županije, gradovi, država. Imamo i strategiju razvoja ženskog poduzetništva 2014.-2020. To je, dakle, institucijska podrška s različitim mjerama i poticajnim sredstvima. U Poduzetničkom impulsu koji će prvi "izaći" koncem ožujka bit će određene mjere kojima će se dodatni bodovi davati poduzetnicama. S druge strane mikro i male poduzetnice znaju prepoznati koje su djelatnosti otporne na recesiju svojom intuicijom i svojim znanjem. To znaju i velika i srednja poduzeća, ali veliki i srednji subjekti se teže prilagođavaju promjenama na tržištu, dok se mali mogu elastično prilagoditi i odmah krenuti u drugo područje.Promatrajući analizu rastućih tvrtki koje su otporne na recesiju i one koje se smanjuju, apsolutno i definitivno je ovo era u kojoj dobro idu usluge, prije svega turističke i ICT . Ukoliko želi biti atraktivna i konkurentna , proizvodnja mora proći vrlo visoke standarde za cijenu jer za niske standarde za nisku cijenu imamo nenadmašivog konkurenta na Dalekom istoku. Formula za izlazak iz krize su inovativnost i kvaliteta, kako u proizvodnom, tako i u uslužnom sektoru. Ovakvim umrežavanjima, kada se sastane puno kreativnih poduzetničkih glava, uvijek dođe do nekog interdisciplinarnog projekta. Nama je pala na pamet predklasterizacija, potpuno inovativni koncept. Radi se o horizontalnom objedinjavanju kompatibilnih djelatnosti i u cilju lakšeg marketinškog proboja na tržište, rekla je Perkov. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter