Inovativni turizam: Istra dobiva pametne bicikle

Automatsko iznajmljivanja bicikala već je uvedeno u Umagu (T. KOCIJANČIĆ)
Automatsko iznajmljivanja bicikala već je uvedeno u Umagu (T. KOCIJANČIĆ)

Nešto više od 2,5 milijuna kuna dodijelilo je Ministarstvo turizma za osam projekata u istarskom turizmu prijavljenih na natječaj Inovativni turizam u 2013. godini. Najviše novca, 300 tisuća kuna, pripalo je projektu Svjetleći divovi Turističke zajednice Grada Pule, za osvjetljavanje dizalica u Uljaniku. Po 200 tisuća kuna dodijeljeno je tvrtki Idea Istra, za program Pula City Tour, razgledavanje grada turističkim autobusom, te tvrtki Navita Decorum za projekt razgledavanja podmorja medulinskog akvatorija u polupodmornici.

Svakako je jedan od najzanimljivijih projekata onaj tvrtke UTE koja je dobila 160 tisuća kuna za projekt Smart bike share. Riječ je o  biciklima koji će na sebi imati uređaj koji će korisnike voditi po odredištu. Kako kaže Mojca Tavčar Benčić iz te tvrtke, riječ je o potpuno inovativnom proizvodu, takozvanom pametnom biciklu.

- To je nova vrsta bike sharing projekta, a radi se o uslugama automatskog iznajmljivanja bicikala koji se ove godine uveo primjerice u Umagu. Ovaj bicikl bit će dio tog sustava i koristit će se isključivo u javne svrhe. Na sebi će imati malo računalo s displejom koji će goste navoditi po odredištu, davati im informacije o znamenitostima, ugostiteljskoj i drugoj ponudi koja se nalazi u tom mjestu, priča nam Tavčar Benčić.

I Istarska županija dobila je novac za razvoj biciklističkog turističkog proizvoda, i to 140 tisuća kuna za projekt Open cycle map Istra. Riječ je o jedinstvenoj otvorenoj bazi kartografskih podataka koja će biti objavljena na službenim web stranicama www.istria-bike.com.

- To je neka vrsta google mapsa, ali besplatna za korištenje. Korisnici unose podatke i nadopunjuju ih. Sadrži sve informacije koje su potrebne biciklistima, trekerima i svima drugima, navodi Martin Čotar iz županijskog Upravnog odjela za turizam. (B. BAN)

VIŠE O OVOJ TEMI ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter