Inovativni istarski proizvodi na Obrtničkom sajmu

Posjetitelje zanima sve o izloženim proizvodima (M. ANGELINI)
Posjetitelje zanima sve o izloženim proizvodima (M. ANGELINI)

Drugi dan Obrtničkog sajma Istre na pulskoj Karolini bio je odlično posjećen - već od samog otvaranja na Karolinu su se uputili brojni posjetitelji, ali i organizirane grupe, od vrtićaraca do školaraca. Svi su, osim u razgledavanju štandova i prigodnoj kupovini, mogli uživati u brojnim degustacijama, promocijama novih proizvoda ili primjerice gledati kako se izrađuje domaća tjestenina.

Na štandu Obiteljsko-poljoprivrednog gospodarstva Jakopović mogli su se razgledati proizvodi napravljeni od biljke matičnjak ili melise. Na svom štandu nude kreme od melise, čajeve, sapune, ulje za masažu, ali i kekse, tinkture te poznatu Karmelićansku vodicu.

Dva su obrta, sa štanda Hrvatske gospodarske komore-Županijske komore Pula, sajam odlučila iskoristiti za svojevrsnu premijeru svojih proizvoda. Riječ je o Biseri Pudić iz tvrtke Biondi iz Sv. Kirina koja se na sajmu predstavlja sirupima od voća i povrća. Oni se, rekla nam je Pudić, razrjeđuju vodom u omjeru 1:9 i postoje s raznim okusima. Osim sirupa proizvodi i slatko od voća te sušene smokve u čokoladi.

Prvi put na sajmu je kupcima predstavljena i tematska poklon-kutija Tibibox. Proizvod TIP-TOP-a iz Ližnjana potpuni je novitet na hrvatskom tržištu. O čemu je riječ pojasnio nam je voditelj ovoga projekta Erwin Katarinčić.

- Riječ je o poklon-kutiji koja ima više funkcija: zamjenjuje tradicionalno darivanje i služi promociji naših poslovnih partnera, a sve na vrlo jednostavan način. Kupac se odluči za kutiju, koje koštaju od 119 do 2.399 kuna, birajući pritom želi li primjerice sportsku, relaks, gourmet, smještajnu ili kutiju slobodno vrijeme. Zatim ju pokloni kome želi, a njen primatelj si sam izabire koju će od ponuđenih aktivnost iz kutije odabrati. Rezervirana aktivnost potom se plaća kuponom koji se nalazi u kutiji. Hoće li iskoristiti, primjerice, bon za večeru, masažu, hoće li otići na sat jahanja, upisati tečaj ronjenja ili otići na nekakav romantični vikend, ovisi isključivo o želji i interesima onoga tko kutiju prima tako da ona zapravo zamjenjuje idealan dar, pojasnio nam je Katarinčić.

Gužva je bila i na štandu Danijela Blaškova iz Sesveta koji je svima rado pojašnjavao svoje inovacije. Jedna od njih je vrlo praktičan ormar za obuću u kojem konačno naše cipele mogu imati "red, preglednost i higijenski smještaj". Ormari, zaštićenog dizajna, vrlo su pogodni za rješavanje vječnog nereda u hodnicima.

No, Blaškov, po struci stolar, izumio je još nešto vrlo zanimljivo - crtaći aparat koji svima koji rade na terenu pomaže da crtaju, pišu ili rade tablice bez po muke i takozvani Rolimin. Riječ je o crtaćem aparatu namijenjenom za geometriju i tehničko crtanje koji zamjenjuje brojni crtaći pribor poput trokuta, kutomjera, aparata za šrafiranje, linijala, T-linijala, aparata za izrezivanje te djelomično šestar. (Borka PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter