Inovativna mobilna aplikacija "Spolno zdravlje"


Udruga Institut iz Pule i ove će godine obilježiti Svjetski dan borbe protiv HIV-a, uz potporu Ministarstva zdravstva, Grada Pule i Istarske županije. Tim će povodom sutra, u četvrtak 1. prosinca, u 10 sati na Narodnom trgu na info punktu volonteri i djelatnici udruge dijeliti edukativne brošure i flayere te latex prezervative, a sve u svrhu promocije spolnog zdravlja.

Važnost prevencije

U akciju će se, doznajemo, uključiti i Tehnička škola, Medicinska škola i Gimnazija Pula gdje će se postaviti info pultovi s edukativnim brošurama i prezervativima, a manifestaciji će prisustvovati i doktorica Jasna Valić iz Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije.

Inače, već dvadeset i osam godina svake se godine 1. prosinca u svijetu i Hrvatskoj brojnim događanjima i aktivnostima obilježava Svjetski dan borbe protiv AIDS-a. Cilj obilježavanja ovog datuma je podići svijest javnosti i ukazati na javnozdravstveni značaj HIV-a i AIDS-a: rizike i mjere zaštite, važnost prevencije, ranog dijagnosticiranja, liječenja i skrbi za oboljele, kao i pokazati solidarnost prema oboljelima te dati doprinos smanjenju stigme i diskriminacije. Međunarodni simbol svjesnosti i podrške prevenciji i liječenju HIV infekcije i AIDS-a je crvena vrpca (red ribbon).

Nova aplikacija

Na manifestaciji će se predstaviti i inovativna mobilna aplikacija za pametne telefone pod nazivom "Spolno zdravlje" koje su zajednički izradili Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Hrvatska udruga za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa.

- Pametni telefon postao je dio svakodnevnog života, pogotovo među mladima. Današnji mladi su generacija tehnologije i edukacije u pokretu. Moderna edukacija uključuje upotrebu modernih tehnologija kao što su besplatne, interaktivne i edukativne, svima dostupne mobilne aplikacije. Upravo je stoga osmišljen ovaj moderan pristup mladima koji im na pregledan i zanimljiv način pruža korisne informacije o spolnom i reproduktivnom zdravlju, uključujući procjenu rizičnih spolnih ponašanja, savjete za odgovorno spolno ponašanje i preporuke za zaštitu zdravlja, testiranje i liječenje, a sve sukladno važećim znanstvenim i stručnim spoznajama, doznajemo od Dalibora Palka iz udruge Institut. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter