Inovacije: Minijaturni uređaj protiv boli

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najbolje medicinske inovacije za sljedeću godinu su uređaj veličine badema koji se implantira u usnu šupljinu radi ublažavanja teških glavobolja i skener koji otkriva rak kože a sliči sušilu za kosu, objavila je u srijedu Cleveland klinika.

Uređaj za glavobolje ugrađuje se u desni iznad drugog gornjeg kutnjaka i služi ublažavanju teških glavobolja poput migrena i klaster glavobolja.

Popis najboljih medicinskih inovacija koje svake godine objavljuje ova ugledna klinika također sadrži i nove lijekove za liječenje uznapredovalog raka prostate i poboljšane tehnike mamografije.

No, na prvom mjestu inovacija je stara tehnika koja ima novu upotrebu. Novim istraživanjima utvrđeno je da kirurški zahvat na želucu, kojim se liječi pretilost, uspješno iskorjenjuje dijabetes tip 2. Kirurzi su, naime, uočili da kod mnogih pretilih pacijenata i prije nego su otpušteni iz bolnice nestaje taj tip dijebetesa. Gotovo 20 milijuna Amerikanaca pati od dijabetesa tip 2, najraširenijeg oblika te bolesti.

Na popisu inovacija su i uređaj za masenu spektrometriju za bakterijske infekcije kojim se omogućava brže utvrđivanje tipa bakterije koja je izazvala upalu te nova presadnica kojom se liječi komplicirana aneurizma aorte. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter