Inom u potpunosti upravlja MOL

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jedan od trojice hrvatskih predstavnika u upravi Ine Damir Mayer kazao je na sudenju bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu da su izmjenama medudionicarskog ugovora izmedu Ine i MOL-a upravljacka prava u potpunosti prebacena na strateškog partnera, madarsku naftnu kompaniju MOL.

Sanadera se tereti da je od direktora MOL-a primio 10 milijuna eura mita da bi toj kompaniji omogucio preuzimanje upravljackih prava u Ini iz koje je pritom trebalo biti izdvojeno nerentabilno plinsko poslovanje.

Mayer je posvjedocio da je izmjenama medudionickog ugovora, prihvacenima u vrijeme Sanaderove Vlade, operativno upravljanje nad hrvatskom naftnom kompanijom u potpunosti prebaceno na MOL, odnosno na njenog predsjednika uprave kojeg postavlja madarski strateški partner.

Pojasnio je da Inina uprava, nakon izmjena medudionicarskog ugovora, ima šest clanova, po tri predstavnika madarske i hrvatske strane, no ako je broj glasova prilikom donošenja odluka izjednacen, presudan je glas madarskog predsjednika uprave.

Operativno upravljanje na taj je nacin u potpunosti prebaceno na predsjednika uprave, kazao je Mayer. Dodao je da uprava istovremeno odgovara za poslovanje kompanije kojom operativno upravlja predsjednik uprave kao da je generalni direktor.

- Takvo upravljanje ne postoji ni u jednoj kompaniji, zakljucio je Mayer, dodajuci da clanovi uprave nemaju niti pravo veta na odluke s kojima se ne slažu, nego da tek mogu upozoriti na štetne poteze.

Kazao je i da clanovi uprave, osim njenog predsjednika, ne prisustvuju sjednicama izvršnih direktora, iako su to zahtijevali i pisanim putem.

U tom su pismu, kaže, argumentirali da ih se na taj nacin onemogucava da izvršavaju zakonske obveze. No, buduci da madarski predstavnici u upravi nisu podržali hrvatski prijedlog, odlucujuci je bio glas predsjednika uprave i prijedlog je odbijen.

Sjedajuci na klupu za svjedoke Mayer je kazao da su ga prije rocišta madarski clanovi uprave Ine podsjetili na obvezu cuvanja poslovne tajne, iako u njegovom ugovoru jasno stoji da takve obveze nema u slucaju poziva na sud.

U nastavku sudenja Mayer ce odgovarati na pitanja sudskog vijeca, Sanadera i njegove obrane, nakon cega se ocekuje svjedocenje još jednog hrvatskog clana uprave Ine Ivana Krešica.

Osim za primanje mita od madarskog MOL-a Sanaderu se u objedinjenom postupku sudi i za ratno profiterstvo, odnosno primanje provizije od austrijske Hypo banke kod koje se Hrvatska u ratno vrijeme zadužila za kupnju zgrada nekoliko veleposlanstava.


Podijeli: Facebook Twiter