Inner Circle i Nucleus Roots na Seasplashu!

Nucleus Roots
Nucleus Roots

Seasplash festival ovog će se ljeta u svom trinaestom izdanju održati od 16. do 19. srpnja na štinjanskoj tvrđavi Punta Christo, a jučer je objavljena i prva lista izvođača na ovom festivalu bass glazbe i kulture, od reggaea, ska i dubstepa do hip-hop, world musica i raznovrsne elektronske glazbe.

Kao udarno festivalsko ime najavljen je pionirski reggae bend Inner Circle. Porijeklom s Jamajke, jedna je to od najcjenjenijih reggae grupa na svijetu, s dugačkim nizom uspješnih projekata koji započinju još sredinom 70-ih godina prošlog stoljeća. S dva osvojena Grammyja i unikatnim zvukom koji stapa specifičan jamajkanski ritam s izuzetno energičnom izvedbom, ovaj kvintet uspio je nadići tradicionalne reggae okvire i privući zanimanje slušateljstva diljem svijeta, a najpoznatije su im pjesme "Bad Boys", "Mary Mary" i posebno "Sweat (A La La La La Long)".

Roots kultura

U Pulu sredinom srpnja dolazi i Nucleus Roots iz Manchestera, sastav umnogome zaslužan za pokretanje i očuvanje roots kulture na mančesterskoj reggae sceni. Ovu je grupu na pepelu legendarnog punky-reggae benda Community Charge osnovao svestrani glazbenik Paul Lush. Treba spomenuti i njihove suradnje sa svjetski priznatim reggae izvođačima kao što su Mykal Rose i Twinkle Brothers.

Veteran britanske dub scene Jah Free više od tri desetljeća donosi uzbudljivu glazbu punu masnih basseva, a na listi njegovih glazbenih suboraca, s kojima je stvorio neke od najiskrenijih roots i dub mantri današnjice su Mad Professor, Zion Train, Vibronics, Iration Steppas, Bush Chemists, Devon Russell, Wayne Mcarthur...

Nemanja Kojić, poznatiji pod umjetničkim imenom Hornsman Coyote, srpski je reggae izvođač, trombonist, pjevač i frontmen reggae - metal grupe Eyesburn. Nakon uspješnih godina s Eyesburnom i nastupa diljem svijeta, započinje solo karijeru kao trombonist i pjevač na međunarodnoj reggae sceni i surađuje s mnogim poznatim producentima i glazbenicima. Od 2013. nastupa s grupom Soulcraft, čiji su članovi prekaljeni reggae glazbenici.

Talijanski dub

The Natural Dub Cluster, ponajveći talijanskih dub glazbenici poznati su po atraktivnim nastupima koje obilježava sinergija futurističkog dub zvuka s inovativnim vizualnim kompozicijama. Čvrsta uigranost rezultat je napredne vizije trojice braće osnivača i predanog rada sa suradnicima, a pjesme s albuma "Neg-entropy" i "In Deep" redovito ulaze u brojne mikseve.

Na ovom prvom Seasplashovom popisu izvođača (koji će se uskoro još širiti) su i Elemental, Superhiks, DJ TLR, Seven, Sassja, ABOP, Digitron Sound System, Warrior Charge Sound System, Conscious Youth, Sheco, Pulap Reggae Station, Haris Pilton and MC Chakka, One Woman Army in Dub, Natty Riddim, Low Frequency i Kula. (Zoran ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter