Inkvizicija i vitezovi kreću u opsadu Svetvinčenta

Vješti streličar s lanjskog festivala (Saša MILJEVIĆ)
Vješti streličar s lanjskog festivala (Saša MILJEVIĆ)

Otvaranjem vrata viteških tabora u Svetvinčentu u petak počinje drugo izdanje Srednjovjekovnog festivala. Posjetitelji će od 15 sati moći upoznati opremu i oružje vitezova, pohoditi srednjovjekovni sajam te se okušati u srednjovjekovnim igrama.

Prošlogodišnje, premijerno izdanje festivala privuklo je brojne ljubitelje povijesti i viteških borbi. Posjetitelji su mogli saznati razne zanimljivosti o srednjem vijeku, ali i upoznati legendarne likove iz svetvinčentske povijesti, kao što su lažno optužena vještica Mare Radoslović te tajnoviti konjanik koji je pobijedio na konjičkom turniru i nestao.

Održana je i veličanstvena noćna opsada kaštela popraćena vatrenim katapultima i otmicom dame Grimani, zatim uzbudljivo konjičko natjecanje te viteške igre. Savičentom su hodale dame, inkvizitori, vitezovi i brojni drugi srednjovjekovni likovi koji će kaštel Morosini-Grimani i Žlinju posjetiti i ovog vikenda.

Kroz tri dana održat će se razne radionice, poput streličarstva, demonstracije rada katapulta, bacanja bodeža, sjekire i koplja, a posjetitelji će moći razgledati sprave za mučenje, opsadne sprave i topove. Nakon svečanog mimohoda dama, plemića, vitezova, streličara i konjanika kroz Svetvinčenat u 18 sati, gospodar kaštela Grimani pozdravit će sve okupljene i otvoriti viteški turnir. Turnirski dvoboji Vitezova zelingradskih i Družbe vitezova zlatnog kaleža održat će se u 18.30  sati, a Slovačka skupina Fekete Solyom u 19 će sati predstavit svoje streličarske vještine.

Inkvizicija će u 19.45 sati ispitivati osumnjičenu građanku uz pomoć srednjovjekovnih sprava za mučenje te tako oživjeti legendu o savičentskoj vještici, a u 20.15 sati Vitezovi zelingradski izvest će šaljivi igrokaz "Lov na vepra". Prikaz upotrebe vatrenog oružja iz 16. stoljeća slijedi u 20.30 sati, a igrokaz svih sudionika "Legenda o ljepotici", koji uključuje opsadu kaštela uz borbu vitezova vatrenim strijelama i kuglama, u 21 sat.

Program će u petak završiti uz borbu topovima i puškama Družbe vitezova zlatnog kaleža i Tahyevih puškara te zabavnim programom uz gospodu Grimani i vitezove u kaštelu Morosini-Grimani.

Sličan će se program održati i u subotu i nedjelju. Viteški tabori u subotu svoja vrata otvaraju u 11 sati. Na kaštelu Morosini-Grimani uz degustaciju najboljih istarskih vina u 20 sati održat će se Festival fantastične književnosti i predstavljanje knjige "Priče o vinu", a u 21 sat sukob domaćih i gostujućih vitezova te noćna opsada kaštela "Bezaki napadaju Savičentu". Nedjeljni program počinje u 13 sati, a festival će završiti zabavnim programom uz sve sudionike, ali tek nakon suđenja i spaljivanja vještice. (A. ŠIMIĆ; snimio S. MILJEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter