Inkasatori HRT-a protiv videoumjetnosti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sve nelogicnosti sistema naplate televizijske pristojbe prema pojedinacnom uredaju pokazale su se na nedavnom primjeru Hrvatskog društva likovnih umjetnika u Zagrebu, kojem je inkasator pokušao naplatiti pretplatu za svaki pojedinacni televizor u prostoru Meštrovicevog paviljona.

Apsurd je u tome da se u HDLU-u uopce ne gleda televizijski program nego televizori služe kao sredstvo za prikazivanje videoumjetnosti. Ukoliko bi bili prisiljeni placati 17 pretplata, koliko plazma televizora posjeduju, u Društvu isticu da bi to ozbiljno narušilo njihov rad. Jedino rješenje tada bi bilo prodati uredaje, a clanovi društva koji ih koriste na svojim izložbama bili bi ih prisiljeni iznajmljivati za poprilican novac.

- Nakon što nam je naš serviser onesposobio prijam programa na uredajima, na televiziji su nas pristali osloboditi pristojbe, istice Irena Lesica, tajnica HDLU-a.

Televizore koji se koriste iskljucivo u prezentacijske svrhe posjeduju prakticki sve ustanove koje izlažu suvremenu umjetnost, a koje uglavnom raspolažu prilicno ogranicenim sredstvima. Lesica stoga pita «što ce biti pocnu li inkasatori redom obilaziti galerije - i kako ce videoumjetnici uopce prezentirati svoj rad ako galerije odluce rasprodati televizore».

Na Hrvatskoj radioteleviziji ponudili su tek djelomicno rješenje problema: HDLU su oslobodili placanja pristojbe, no kažu da ne mogu jamciti da ce to biti univerzalna praksa za sve slicne slucajeve.


Podijeli: Facebook Twiter