"Inkacani Marinaji" u prostoru Istarskog ogranka DHK

Valter Smoković pored svojih marinaja (V. BEGIĆ)
Valter Smoković pored svojih marinaja (V. BEGIĆ)

Izložba slika Valtera Smokovića Garofule naslovljena "Inkacani marinaji" otvorena je u sklopu 11. Pulskih dana eseja u prostoru Istarskog ogranka Društva hrvatskih književnika.

Kako je rekao predsjednik Istarskog ogranka DHK-a i utemeljitelj Pulskih dana eseja dr. Boris Domagoj Biletić, Valter Smoković je poseban umjetnik i zbog toga im je vrlo drago što je izložba realizirana u sastavu ove manifestacije, a i garofula je poseban cvit.

- Crtež jednostavnog i čistog izraza, kojim vlada minuciozna preciznost, izrađen je zapanjujućom spretnošću ruke, majstorski odmjerenog pokreta i još vještije odmjerenog prostora na slikarskoj plohi.

Tehnika crteža rapidografom, koja iziskuje potpunu predanost, strpljenje, meditativnu koncentraciju te vještinu, ustvari je ono što najviše zadužuje pri susretu s Valterovim stvaralaštvom, izdvaja ga iz konvencionalnog umjetničkog miljea i čini prepoznatljivim. To je crtež koji odlikuje mirnoća i ravnoteža kompozicije, očit odraz meditativno uravnotežene misli i jasnoće izričaja.

Prostor na slici zapravo je apstraktan, satkan od čistog simboličnog značenja, dok perspektivu dočarava gradacija nijansi svega triju boja, kazala je povjesničarka umjetnosti Tina Širec Džodan otvarajući izložbu. Izložba ostaje otvorena do 31. listopada. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter