INK: "Mistero Buffo" i raspjevani književni likovi

Noć kazališta u Puli (N. LAZAREVIĆ)
Noć kazališta u Puli (N. LAZAREVIĆ)

Noć kazališta održana je sinoć i u Istarskom narodnom kazalištu - Gradskom kazalištu Pula koji je na svom programu imao provjerenu predstavu "Mistero Buffo" nobelovca Daria Foa u izvedbi Valtera Roše te koncertni dio s raspjevanim književnim likovima za kojeg su se pobrinule pijanistica Vesna Ivanović Ocvirk i mezzosporanistica Sofija Cingula.


Predstavu "Mistero Buffo", remekdjelo Darija Foa, već su gledali u INK-u brojni Puljani i njihovi gostiju. Predstava u izvedbi Valtera Roše doživjela je brojne reprize i gostovanja, a izvođačevu bravuru amenovao je osobno i sam Fo pa je nepotrebno ponovo trošiti riječi na njenu uspješnost, no sve to nije bilo dovoljno da (još jedanput) napuni INK.

Ono što nije uspjelo Roši, vrlo je dobro prošlo kod Sofije Cingule i Vesne Ivanović Ocvirk. Komorne izvedbe u atriju INK-a znaju imati brojnu publiku, a takav je slučaj bio i preksinoć. Uskladiti ponudu klasične glazbe i odaziv publike u Puli uglavnom je nemoguća misija, pa je uvijek lijepo vidjeti da se nekim čudom dogode i ovakve podudarnosti.

Cingula i Ivanović Ocvirk su pripremile repertoar u kojem su bili zastupljeni G. F. Händel, C. W. Gluck, W. A. Mozart, A. Thomas, G. Verdi, C. Gounod, A. Ponchielli, C. Saint-Saëns, P. I. Tchaikovsky i J. Massenet, a između likova koji su u atriju INK-a propjevali mogli smo čuti Wertherovu Lottu, Samsonovu Dalilu, i Euridicinog Orfeja.

Dvije predstave u Rovinju

Rovinjski kazalištoljupci, došli su na svoje. U Noći kazališta, za sve njih Pučko učilište Rovinj organiziralo je dvije predstave, obje u domaćoj produkciji. Noć kazališta započela je mjuziklom Dramske skupine Zajednice Talijana "Pino Budicin", pod nazivom "Caro amico", koju je režirao Diego Giuricin, a nastavljena je Goldonijevom Gostioničarkom Mirandolinom, koju su izveli glumci Dramskog studija Pučkog otvorenog učilišta grada Rovinja, i koju su režirali Mario Kovač i Petra Radin.

Obje su predstave, očekivano, privukle gledatelje što i ne čudi, kada su na "daskama koje život znače" imali priliku, i to u nešto drugačijim ulogama, vidjeti svoje sugrađane. Obje su predstave za posjetitelje bile besplatne.

U Noći kazališta 50 tisuća posjetitelja

Tijekom pete Noći kazališta, koja je sinoć održana u 38 gradova diljem Hrvatske, održane su 133 predstave koje je pogledalo 50 tisuća gledatelja, izvijestili su organizatori.

U programu su sudjelovale 94 institucije na 69 lokacija, a osim u predstavama, ljubitelji kazališne umjetnosti mogli su uživati i u šezdesetak popratnih programa poput druženja s glumcima, glazbenih performansa i izložbi.

U svim kazalištima tražila se karta više, izvijestila je voditeljica Ureda Noći kazališta Nada Kruljac.

Noć kazališta svečano je otvorena u Dječjem kazalištu Dubrava, koje je i inicijator manifestacije, plesnom predstavom "Neobični svjetovi" belgijske kazališne družine Mouvements Sans Frontieres

Ove se godine manifestaciji pridružilo osam zemalja (Austrija, Belgija, Bugarska, Češka, Slovačka, Srbija, Slovenija i BiH) pa je Europska noć kazališta održana u 55 gradova i 275 kazališta izvan Hrvatske. (B, VINCEK, N. O. R., Hina;  snimio N. LAZAREVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter