INK: Dvije premijere, devet gostovanja, tri reprize

(S. RADOLOVIĆ/arhiva)
(S. RADOLOVIĆ/arhiva)

Počeo je upis pretplate za programe Istarskog narodnog kazališta-Gradskog kazališta Pula koji traje do 30. rujna, a u jesensko-zimskoj sezoni pretplatnike očekuju dvije domaće premijere i devet gostovanja te tri reprize. Izuzev prve premijere predstave "Tramvaj zvan žudnja" Tennesseeja Williamsa u režiji i dramaturškoj obradi Dražena Ferenčine i u produkciji INK-a koja je na programu 4. listopada, još nisu objavljeni datumi ostalih kazališnih programa.

Druga premijera u narednoj sezoni u INK-u i naslov "Coito ergo sum" na tekst Jelene Tondini i opisuje se kao "politička porno oda tranziciji po Markizu de Sadeu" i njegovoj "Filozofiji u budoaru". Predstavu produciraju Teatar Rubikon iz Rijeke i TOFA iz Pule, dok su im partneri INK, Centar za pokret iz Splita, projekt Gender Crossroads, a glazbenu produkciju potpisuje Studio Triban iz Buja. Redatelj i koreograf je Zvonimir Peranić a glume Nataša Petrić-Tasha, Ana Ljutić, Kristijan Ćoza i drugi.

Od gostovanja možda će najviše pažnje izazvati predstava "Fine mrtve djevojke" Mate Matišića u režiji Dalibora Matanića iz zagrebačkog Gradskog dramskog kazališta Gavella. U glavnim su ulogama Ivana Roščić, Nataša Janjić Lokas i Biserka Ipša. Stiže i jedna zagrebačka koprodukcija dvaju kazališta i to Kreativnog sindikata i kazališta KNAP koji su snage udružili da bi realizirali predstavu "Femme fadal – san o Amáliji Rodrigues" redateljice Morane Dolenc koja i glumi u predstavi. Dramaturg je Dean Trdak, a glume još Jelena Radan, Jelena Radmanović i Pedro Abreu.

Poznata glumica Slavica Knežević uhvatila se režije predstave "Plemena" na tekst Nine Raine koju ćemo također vidjeti u Puli u produkciji zagrebačkog Planet Arta s jakom glumačkom ekipom u kojoj uz Slavicu Knežević igraju i Marko Torjanac, Lana Gojak, Janko Popović Volarić i drugi.

Od gostovanja, u Pulu stiže i jedna riječko-mariborska suradnja. Riječ je o predstavi "Jalova", na tekst i u režiji Magdalene Lupi Alvir u kojoj glume Daria Lorenci Flatz i Marin Alvir, a produkciju potpisuju KUD Borza iz Maribora i Trafik - Tranzicijsko-fikcijsko kazalište iz Rijeke.

Iz Talijanske drame riječkog Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca dolazi "Kafka projekt" redateljice i autorice Karine Holle u povodu 130. obljetnice Kafkinog rođenja.

Ove će se sezone opet na daskama INK-a prikazati jedna predstava koju je režirao Vinko Brešan, ovaj put u suradnji sa Željkom Udovičić a to je "Ne igraj na Engleze" na tekst Vladimira Đurđevića u kojoj igraju Hrvoje Kečkeš, Borko Perić i Tarik Filipović, u produkciji Satiričkog kazališta Kerempuh iz Zagreba.

Dva gostovanja pripremaju se u sklopu Dana slovenske kulture kada će biti izvedene predstave "Srečno ločena" odnosno "Sretno razvedeni" u produkciji Valič Teatra iz Ljubljane i u režiji Iztoka Valiča. Iz Ljubljane stiže i redatelj Marko (Mare) Bulc koji je u koprodukciji s Gledališčem Glej napravio predstavu "Kurba" odnosno "Kurva" na tekst Vedrane Rudan.

Konačno, tu su i uvijek vrijedni Karlovčani odnosno njihovo Gradsko kazalište Zorin dom koje dolazi s predstavom "Izbaci uljeza" Billa Manhofa u režiji Ivane Peroš a u kojoj nastupaju Ana Begić i Vladimir Tintor.

Osim novih naslova na daskama pulskog kazališta tu su i tri reprize: Marinkovićeva "Glorija" u režiji Damira Zlatara Freya, Goldonijeva i Načinovićeva "Oštarica Mirandolina" koju je režirao Jasminko Balenović i "Mistero buffo" na tekst Darija Foa. (M. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter