INK: Dvije premijere, 12 gostovanja i koncert

Gordana Jeromela Kaić te Maja Drobac i dio ekipe projekata 'Silent killer' i 'Bharatanatyam'
Gordana Jeromela Kaić te Maja Drobac i dio ekipe projekata 'Silent killer' i 'Bharatanatyam'

Dvije premijere i dvanaest gostovanja te jedan koncert očekuju one koji upišu pretplatu za ovu zimsko-proljetnu sezonu u Istarskom narodnom kazalištu-Gradskom kazalištu Pula, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare. Ravnateljica Gordana Jeromela Kaić spomenula je i događaje koji nisu uvršteni u program kazališne pretplate poput tradicionalnog koncerta Tamare Obrovac za Valentinovo koji će se održati na Maloj sceni.

Od premijera tu su Marinkovićeva "Glorija" u režiji Damira Zlatara Freya, preradila ju je Mani Gotovac, koja nastaje u koprodukciji INK-a i HNK-a u Varaždinu, a održat će se između 3. i 8. ožujka. Drugi premijerni naslov na kojem se radi u domaćoj produkciji je "Germania smrt u Berlinu" Heinera Müllera u režiji Ivice Buljana za koju je tekst preveo pulski dramaturg Sandro Siljan.

Ravnateljica pulskog kazališta rekla je da je sa svim regionalnim i nacionalnim kazalištima i dalje dogovorena razmjena predstava pa su iz Pule na daske drugih teatara otišle "Čorba od kanarinca" i "Kako je Dunda spasila domovinu".

Što se tiče gostovanja u Puli, izdvojila je Euripidovu "Medeju" nastalu u koprodukciji HNK-a iz Zagreba i Dubrovačkih ljetnih igara u suradnji s Pandur Theatersom te "Mrzim istinu!" autora teksta i redatelja Olivera Frljića, u produkciji Teatra &td koja je, s 23 odličja, najnagrađivanija u povijesti hrvatskog kazališta. Tu su Radakovićeva "Grupa" kazališta KNAP iz Zagreba u režiji Marija Kovača i Gavranova "Lutka" koja je svojevrstan hit u kazalištima.

Gostovat će još i "Figarov pir" u produkciji HNK-a Ivana pl. Zajca iz Rijeke, Brechtov "Pir malograđana" u režiji Dražena Ferenčine i produkciji šibenskog HNK-a, "Pidžama za šestero" Marca Camolettija u režiji Roberta Raponje i produkciji HNK-a u Osijeku te "I živjeli su sretno…?" nastala u suradnji Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica i Scene Gorica na tekst Nine Horvat i u režiji Frane Marije Vranković.

HNK u Varaždinu bit će ipak najčešći gost ove sezone jer osim spomenute koprodukcije s Puljanima na "Gloriji" snage su ujedinili i s Kazalištem Zorin Dom iz Karlovca a rezultat njihovog rada je "Igra parova" na tekst Matjaža Župančića i u režiji Zvonimira Ilijića što ćemo također vidjeti u Puli. Varaždinci dolaze s još dvije predstave i to "Pričaj mi o Gorkome" Mani Gotovac i "Za samo jedan dan" Trajče Kacarova. Tu je i koncert Nizozemskog nacionalnog studentskog orkestra.

Jeromela Kaić spomenula je i dvije predstave za koje se mjesta ne osiguravaju putem sustava pretplate a tu su "Stilske vježbe" na programu u srijedu te "Gospođa ministarka" u režiji Olivera Frljića koja će biti izvedena u ponedjeljak, 28. siječnja. (Napisao i snimio Mladen RADIĆ)

"Silent killer" o AIDS-u i "Bharatanatyam"
Na konferenciji za novinare koreografkinja Maja Drobac govorila je o svoja dva projekta i to "Silent killer", koji ćemo vidjeti 31. siječnja i 1. veljače te "Bharatanatyam" koji će biti izveden 2. veljače. "Silent killer" nastao je 2009. u suradnji s indijskim fotografom Srikanthom Kolarijem te se razvio kao izložba fotografija i plesna predstava. "Silent killer" odnosno "Tihi ubojica" inspiriran je radom s djecom oboljelom od HIV-a i AIDS-a


Podijeli: Facebook Twiter